Vlieghuis wint weer brons in zwemtoernooi

ROTTERDAM, 26 JULI. Kirsten Vlieghuis heeft afgelopen nacht haar tweede bronzen medaille op de Olympische Spelen gewonnen. Op de 800 meter vrije slag tikte de PSV-zwemster als derde aan in een nieuw Nederlands record van 8.30,84, ruim zes seconden onder de oude toptijd die ook al op haar naam stond.

Het goud was voor de Amerikaanse Brooke Bennett in 8.27,89, de Duitse Dagmar Hase won de zilveren medaille in 8.29,91. Carla Geurts, de tweede Nederlandse zwemster in de eindstrijd, werd zesde.

Vlieghuis, die eerder deze week ook al derde was geworden op de 400 meter vrije slag, had zich eergisteren als zevende voor de finale geplaatst. De kans op een medaille leek klein, vooral omdat haar persoonlijk record ruim boven die van vier andere finalistes lag. Gistermiddag, enkele uren voor de finale, begon de 20-jarige zwemster pas echt in haar mogelijkheden te geloven. “Ik dacht niet eens zo zeer aan een medaille, maar wel aan een aanzienlijke verbetering van mijn persoonlijk record.”

Al enkele weken geleden had Vlieghuis gezegd dat een tijd van rond de 8.29 voor haar mogelijk moest zijn. Afgelopen nacht bleef ze daar iets boven, maar daar treurde ze uiteraard niet om. “Toen ik aantikte had ik geen idee op welke plaats ik was geëindigd, dat zag ik pas toen ik naar het scorebord keek.”

Jacco Verhaeren, de clubtrainer van Vlieghuis en in Atlanta de assistent van bondscoach René Dekker, had zijn pupil opgedragen zich in de finale te richten op de Duitse Kerstin Kielgass. “Met Bennett of Hase meegaan was zinloos geweest. Die zijn nog te sterk voor haar, maar Kielgass kon ze hebben.” Dat bleek. Na het laatste keerpunt lag Vlieghuis iets achter de Duitse. “Ik kon het tempo goed aan”, zei Vlieghuis na de finale. “Ik dacht: van haar verlies ik niet.”

Ook Marcel Wouda presteerde gisteren uitstekend, al won de PSV-zwemmer net geen medaille. Op de 200 meter wisselslag werd hij vierde in 2.01,45, iets boven zijn Nederlands record dat hij eerder op de dag in de series had gezwommen (2.01,21). Wouda was direct na zijn race zeer teleurgesteld en moest zelfs een traan wegpinken. Niet veel later had hij zich echter al weer hervonden. “Op de Olympische Spelen gaat het natuurlijk om medailles. Dan is het natuurlijk balen als je er zo dicht hebt bijgezeten. Maar ik ben hier in nationale recordtijden één keer vijfde en één keer vierde van de wereld geworden. Dan is het dus toch een fantastisch toernooi geweest.”

Het goud op 200 meter wisselslag ging naar Attila Czene. De Hongaar zwom een olympisch record van 1.59,91 en bleef de Finse wereldrecordhouder Jani Sievinen verrassend voor.

De Nederlandse vrouwen-estafetteploeg op de 4x200 meter vrije slag eindigde vannacht als zesde op de 4x200 meter vrije slag. De Verenigde Staten wonnen goud, Duitsland zilver en Australië brons.

Pieter van den Hoogenband, de pas 18-jarige zwemmer die eerder deze week twee vierde plaatsen behaalde, plaatste zich niet voor de eindstrijd op de 50 meter vrij. Hij won wel de B-finale in 22,67 seconden, een Nederlandse record. De Rus Aleksandr Popov prolongeerde in 22,13 zijn olympische titel op de sprint.