Vliegende paarden

Zaterdag en zondag wordt het teamdressuur verreden, van ca. 14-23u. Maandag 29 juli (14-19u) zijn de voorrondes individueel springen, donderdag 1 aug (2-01u) is de finale springen. Woensdag 31 juli (14-23u) zijn de voorrondes dressuur, zaterdag 3 aug (15-17u) is de dressuurfinale.

Ben jij bang om te vliegen? Ik wel. Zeker na de vliegramp in Amerika kortgeleden, zou ik liever lui met de boot de oceaan oversteken dan met een vliegtuig. Voor de paarden die deze en volgende week in actie komen op de Olympische Spelen in Atlanta geldt deze keuze niet. Zij moeten wel vliegen. Want een drie weken durende reis per boot zou hun conditie ruïneren.

De KLM heeft de afgelopen weken alle Nederlandse Olympische paarden naar Amerika gevlogen, en vliegt ze na de Spelen ook weer terug naar huis. De paarden zijn geladen in ruime containers - gouden medaille-kanshebber Bonfire en Partout zelfs in een gouden - en hebben allemaal voor de vlucht een spuitje gehad. Daardoor zijn ze minder bevattelijk voor de virussen die in vreemde stallen heersen en hebben ze minder last van stress onderweg. Want al zijn Bonfire, Partout, Barbria, Finesse en Carthago nog zulke ervaren luchtreizigers, paardenpaniek op 35.000 voet hoogte zou rampzalige gevolgen hebben.

De paarden van Anky van Grunsven en Tineke Bartels zijn al op 3 juli uit Nederland weggegaan, de andere paarden kwamen wat later. Die lange voorbereidingstijd is nodig geweest omdat de paarden eerst in quarantaine moesten. Daarna werden ze met een vrachtwagen naar het trainingskamp op de Meadow Ridge Farm in South Carolina vervoerd. Daar hebben ze zich kunnen aanpassen aan het klimaat. Of de paarden, net als mensen, last hebben gehad van een jet-lag, weet niemand en is ook moeilijk te onderzoeken omdat de dieren eerst in quarantaine zijn geweest. Wel was Barbria, de dressuurmerrie van Tineke Bartels, een beetje stijf in haar rug na de vlucht. Maar na een massage en acupunctuur-behandeling van de meereizende arts, sprong ze weer kwiek door de bak.

Op de Meadow Ridge Farm - vijftien uur rijden met de vrachtwagen vanaf het quarantaine-station in New York - vielen de temperaturen gelukkig mee. In plaats van de normale 40 graden werd het maar 21 graden. Vandaag zijn de springpaarden naar het Olympisch dorp bij Atlanta gegaan, de dressuurpaarden gingen afgelopen maandag al. Hier, in Conyers dat een stuk verder landinwaarts dan de Meadow Ridge Farm ligt, lopen de temperaturen veel hoger op, wel tot 50 graden.

Zaak is dus dat de paarden goed blijven drinken, tussen de 15 en 25 liter per dag. Vorige week kon Finesse van springruiter Emile Hendrix wel 100 liter op. Ook moeten de paarden na het werk en tijdens pauzes goed worden afgespoeld. Speciaal daarvoor zijn enorme 'mistfans' gebouwd, grote sproei-installaties waaronder de paarden in een mist van waterdruppeltjes worden afgekoeld. Vorig jaar, toen er in de hoogzomer proefwedstrijden werden verreden in Atlanta, bleek dat er paarden waren die een bad in zo'n 'mistfan' zo lekker vonden, dat ze van de hoefslag afweken en naar de 'fan' toetrokken. Als Bonfire en Carthago dat doen, zijn de Nederlandse kansen op een medaille natuurlijk verkeken. Maar goed, zou jij het ze kwalijk nemen?

    • Lucette ter Borg