'Tolken niet geweigerd'

DEN HAAG, 26 JULI. Er is geen bewijs dat Dutchbat twee VN-tolken toegang heeft geweigerd tot het kamp in Potocari. De tolken zijn vermoedelijk gevlucht toen de Bosnische Serviërs klaar stonden om Srebrenica in te nemen.

Dit schrijft minister Voorhoeve (Defensie) aan de Tweede Kamer. De namen van de tolken Alic en Hodzic komen niet voor op door Nederlandse militairen opgestelde lijsten van lokale medewerkers die mee zouden worden genomen als het bataljon zou vertrekken.

Volgens bronnen in Bosnië zou de beide tolken toegang tot het kamp zijn geweigerd omdat zij geen VN-pasjes hadden. Alic verblijft in Tuzla. Hodzic staat op een lijst van vermisten van het Internationale Rode Kruis. Voorhoeve schrijft dat hij navraag heeft laten doen naar het lot van Hodzic, die niet voor Dutchbat werkte maar voor de VN-politiedienst. Op het moment van de inval waren er volgens Voorhoeve geen medewerkers van de VN-politiedienst in Srebrenica aanwezig. Daaruit leidt Voorhoeve af dat Hodzic bij de val van Srebrenica waarschijnlijk geen tolkdiensten verrichtte. Het Rode Kruis heeft laten weten dat Hodzic nog steeds als vermist te boek staat.