Thanks for your help, mister!

Hij is een van de 16.000 journalisten in Atlanta. Hij is bijna bejaard en komt uit Ierland. Hij heeft blijkbaar niet veel te doen, want hij blijft maar praten. Vragen heeft hij genoeg. Bent u ook net bij het boksen geweest? Nee. Hij wel. Er doen veel Ieren mee en die hebben tegenstanders met de vreemdste namen. Hij laat ze zien. Gek, hè.

Waar komt u vandaan? Als hij het antwoord hoort, raakt hij opgewonden. Thanks for your help, mister! Waarvoor in godsnaam? Voor jullie hulp aan Michelle Smith, zegt hij. Ah, nu begrijpen we het. De Ierse zwemster won drie gouden medailles en wordt getraind door haar echtgenoot Erik de Bruin, een Nederlander. De Ier weet nu helemaal niet meer van ophouden. Hoe spreek je De Bruin uit, vraagt hij. Wat is het geheim van De Bruin? En wat doet die De Bruin nou precies met hun Michelle?

Hij krijgt geen antwoord, want wij weten het ook niet. Maar dat is voor de Ier geen probleem. Dan zal hij zelf wel wat vertellen over Michelle. Even later moet hij - eindelijk - weg. Hij moet nog heel veel doen, zegt hij. Hij heeft nog wel één vraag. Hebben jullie al een gouden medaille? Het is een pijnlijk onderwerp. Nee! Gelukkig begrijpt hij het. Dat komt nog wel, voorspelt hij. Waar zijn jullie goed in?

Dan wil hij onze naam en de naam van de krant. Want dan kan hij via de olympische e-mail een felicitatie sturen als Nederland straks die gouden medaille wint. Want dat is toch zo mooi, verzekert hij. Hij heeft het net drie keer meegemaakt. En trouwens, die medailles van Michelle zijn nu toch ook een beetje van Nederland?

    • Hans Klippus