Tafeltennisduo zorgt bijna voor stunt tegen toppers uit Zweden

ROTTERDAM, 26 JULI. Trinko Keen en Danny Heister zijn gisteren uitgeschakeld in het dubbelspel van het olympisch tafeltennistoernooi. De twee verloren in de laatste groepswedstrijd van het als tweede geplaatste koppel Jan-Ove Waldner en Jörgen Persson: 21-17, 19-21 en 16-21.

De Zweedse wereldtoppers hadden het zeer moeilijk tegen Keen en Heister. Ze verloren de eerste set. In de tweede game kwamen Waldner en Persson, die twee maanden geleden in Bratislava de Europese titel behaalden, sterk terug. De Zweden kwamen met 18-14 voor en leken de set eenvoudig naar zich toe te trekken. Het Nederlandse tweetal vocht zich echter knap terug. Bij 19-19 waren ze slechts twee punten verwijderd van een enorme verrassing én kwalificatie voor de kwartfinales. Maar de geroutineerde Zweden profiteerden dankbaar van twee fouten van Heister: 21-19

In de derde game ging de strijd tot 11-11 gelijk op, daarna namen Waldner en Persson afstand. “We waren heel dicht bij een overwinning”, realiseerde Keen zich na afloop van de enerverende en hoogstaande partij. “Daarom heb ik nu ook heel gemengde gevoelens. Goed spelen en toch verliezen is namelijk niet leuk.”

In het enkelspel verloor Heister gisteren ook. De Griek Dany Tsiokas won de groepswedstrijd met 21-15 en 21-16. “Het is nu wel heel moeilijk de laatste zestien te halen”, verzuchtte de Amsterdammer.

Hetzelfde geldt voor Bettine Vriesekoop. De ervaren tafeltennisster, bezig aan haar derde olympische toernooi, liet zich verrassen door Ruta Garkauskaite uit Litouwen, de nummer 51 van de Europese ranglijst. De Nederlandse nummer één verloor in drie games: 21-18, 14-21 en 15-21. Daardoor moet Vriesekoop vandaag met 2-0 van haar Roemeense rivale Badescu winnen om de laatste acht te halen.

Later op de avond verloor Vriesekoop opnieuw, nu met Emily Noor in het dubbelspel. De Russinnen Timina en Palina waren met twee keer 21-15 te sterk. Daarmee verspeelden Vriesekoop en Noor hun laatste kans op kwalificatie voor de kwartfinales.