Suikeroom

Wie hoort in dit rijtje niet thuis? 'Che' Guevara, Aad Jacobs en Fidel Castro?Inderdaad Aad Jacobs, de bestuursvoorzitter van bank en verzekeraar ING. Hij doet slechts in financiële revoluties door een bank en een verzekeraar te versmelten. De twee anderen ontlenen hun roem aan politieke revoluties.

ING mag de Amerikaanse senatoren Jesse Helms en afgevaardigde Dan Burton wel dankbaar zijn voor hun wetgeving die Amerikanen in staat stelt om schadeclaims in te dienen tegen partijen die zaken doen op basis van voormalige Amerikaanse bezittingen die na de revolutie van Castro in 1959 zijn genationaliseerd. Zoveel internationale publiciteit had ING, een financier van de export van de Cubaanse suikeroogst, sinds de overname van de failiete elitebank Barings niet meer gehad.

ING stopte met de suikerexportfinanciering toen duidelijk werd dat de wetgeving in Amerika zelf vervelende consequenties kon hebben, bijvoorbeeld voor invliegende medewerkers en toplieden. Arrestatie, bijvoorbeeld. En dat is,met het oog op de geplande introductie van de aandelen van ING op de effectenbeurs van Wall Street in 1997, geen onderdeel van het draaiboek.

Of wil het concern toch van twee walletjes eten? Vice-president Lage van Cuba claimde deze week in de Financial Times dat ING zich weliswaar heeft terug getrokken, maar op een andere manier wel doorgaat. Hoe dan? Nee, geen commentaar zegt ING in Amsterdam. Zo woedt de koude oorlog voort. Werk aan de winkel voor onze man in Havana.

    • Menno Tamminga