Steak Hawaï

Hawaï is een eiland in de Stille Oceaan. Het is er erg warm, of het regent. Ze zeggen dat de mensen er rieten rokjes dragen, maar wel zeker is dat er ananassen aan de bomen groeien en dat er varkens rondlopen. Daarom eten de mensen er Steak Hawaï. Dat is dit keer geen biefstuk van de koe maar een plak ham van het varken. Met ananas er bovenop. Eenvoudiger kan het niet.

In Nederland is het koud en het regent wel of niet of het is warm en het regent wel of niet. En de ananas zit in blik. Dat is helemaal makkelijk. Want alles wat je voor Steak Hawaï nodig hebt kun je hier in de supermarkt kopen. Daarom eten ze ook overal in Nederland Steak Hawaï. In het restaurant of thuis of in het vakantiehuisje. In Utrecht, op Schiermonnikoog en in de Achterhoek is hij op z'n best.

In de koekepan een paar eetlepels plantenolie verwarmen en daarin voor vier mensen vier dikke (3/4 cm.) plakken ham (kant en klaar uit de supermarkt, je kunt er ook twee nemen en die doormidden snijden) leggen. Wat peper erop strooien en drie minuten bakken. Omdraaien en nog drie minuten bakken. Uit de pan en warm houden. Vier plakken ananas in de pan. Elke kant één minuut bakken en dan het overgebleven sap uit het blik erbij gieten. Mocht het in de keukenkast aanwezig zijn doe er dan een eetlepel van die Engelse saus met de lange naam op: Worcestershiresaus. Als vader en moeder het lekker vinden mogen dat ook twee eetlepels Madeira of rode Port zijn. Omdat het vakantie is. Plak ham op het bord, ananas erop en saus erover. Om het nog lekkerder te maken misschien wat Hawaïaanse muziek erbij. Rieten rokje hoeft niet.

    • Philip Mechanicus