Shin-Bet beval moord Palestijnen

TEL AVIV, JULI. “Ik heb de hoofden van de terroristen met een grote steen verbrijzeld.” Dat is de schokkende getuigenis van Ehud Yetom, een voormalige topfunctionaris van de Israelische veiligheidsdienst Shin-Bet, over zijn moord op twee Palestijnse terroristen.

De twee Palestijnen, die in april 1984 een Israelische bus kaapten, werden bij een overval op de bus door een speciale eenheid van het leger gevangen genomen. Yetom heeft nog steeds geen spijt van het uit de weg ruimen van de twee Palestijnen omdat dat naar zijn oordeel “de manier is waarop terrorisme moet worden bestreden”.

Yetom deed zijn verhaal in een vraaggesprek met de grootste krant van Israel, Yedioth Achronoth. Volgens hem kreeg hij van Avrom Shalom, hoofd van de Shin-Bet in die dagen, de opdracht om de twee Palestijnse terroristen te doden. “We laadden het tweetal in een transportauto. Toen kregen we de opdracht van Avrom Shalom ze te doden. Ik deed dat toen met een grote steen. Ik verbrijzelde hun schedels. Geloof me, ik hoefde me niet teveel in te spannen, want ze waren al bijna aan hun einde.”.

Ami Ayalon, het huidige hoofd van de Shin-Bet, heeft premier Netanyahu op de hoogte gesteld van zijn beslissing een onderzoek naar de onthullingen in te stellen. De militaire censuur heeft enige tijd de publikatie van het exclusieve vraaggesprek met hem tegengegehouden. Volgens de Israelische pers loopt de loslippige Yetom de kans tot vijf jaar gevangenisstraf te worden veroordeeld omdat hij zijn zonder toestemming van de Shin-Bet de krant te woord stond.

Het vermoorden van de twee Palestijnse kapers kwam in de publieke belangstelling doordat persfotografen foto's van het tweetal namen toen ze levend in handen van de Shin-Beth waren gevallen. Publikatie van een foto in een Israelische krant die zich niet door de militaire censuur de les liet lezen, leidde in 1984 tot een grote rel in de Shin-Bet. Met leugens en listen werd de schuld voor het uit de wegruimen van de twee Palestijnen door topfiguren in de Shin-Bet in de schoenen geschoven van de de huidige minister van Defensie, Yitzhak Mordechai. Uiteindelijk werd door een commissie van onderzoek diens onschuld aangetoond.

Waarom Ehud Yetom is gaan “zingen” is een raadsel. Kon hij de last van de dubbele moord niet langer verdragen? Wil hij in het openbaar schuld bekennen om alsnog in aanmerking te kunnen komen voor een benoeming van een prestigieuze middelbare school in Tel-Aviv waarvoor hij wegens zijn rol in de moord op de twee Palestijnen werd afgewezen?

Het is niet de eerste maal dat een Israeliër zijn mond open doet over het vermoorden van gevangenen. Vorig jaar raakte Israel in opschudding door de bekentenis van een Israelische officier over het doodschieten van tientallen Egyptische krijgsgevangenen in de Sinaï-woestijn nabij El-Arish in 1967. Dit leidde tot spanning tussen Israel en Egypte. Uiteindelijk is deze affaire weer in de doofpot gestopt.

    • Salomon Bouman