Shell verkoopt fijnchemie

Shell verkoopt zijn activiteiten in de kleinchemie voor een bedrag van 200,5 miljoen pond (517 miljoen gulden) aan de Inspec Groep. De verkoop betreft zes Europese ondernemingen, waaronder de Chemische Fabriek Zaltbommel. De overname wordt medio september afgerond.

Shell gaat over tot verkoop omdat de fijnchemie “slechts in beperkte mate” aansluit bij de kernactiviteiten van Shells Petrochemie, dat vooral sterk is in bulkchemie. “Bij fijnchemie moet je nog een reeks van tussenstappen maken. Uit dat traject en het vervolg daarvan, daar stappen we dus uit”, aldus een woordvoerder van Shell. De fijnchemie legt zich toe op de veel gespecialiseerdere productie van chemicaliën voor de farmaceutische-, de zetmeel- en de kunststofindustrie. De overname heeft geen gevolgen voor de werkgelegenheid. In Zaltbommel werken 63 mensen. “Voor de toekomst is het een goede zaak”, meent directeur F. Houben van de Chemische Fabriek Zaltbommel, nu nog een volledige dochter van Shell Chemie Nederland.

Inspec is de verzelfstandigde fijnchemietak van BP en had vorig jaar een omzet van 166 miljoen pond. Door de overname van Shells fijnchemie-activiteiten verdubbelt die omzet ongeveer. Om de aankoop te financieren gaat Inspec nieuwe aandelen uitgeven die de onderneming ruim 100 miljoen pond moeten opleveren. De rest van de overnamesom betaalt Inspec met kasmiddelen en leningen.

Naast de fabriek in Zaltbommel vallen ook ondernemingen in Frankrijk, Spanje, Duitsland en twee vestigingen in Groot-Brittannië onder de transactie. Verder neemt Inspec de productie van mijnbouw-chemicaliën van Shell in Chili over. Inspec heeft nu productiefaciliteiten in Engeland, België en de Verenigde Staten. Voor Shell was de fijnchemie niet veel meer dan een bijzaak. De oliemaatschappij zette vorig jaar met al zijn chemie-activiteiten 9740 miljoen pond om, die toen een recordwinst van 1092 miljoen pond opleverden. (ANP)