Roeisters dubbeltwee in finale

ROTTERDAM, 26 JULI. Irene Eijs en Eeke van Nes hebben zich gisteren in de dubbeltwee roeien geplaatst voor de eindstrijd. Eerder hadden al drie andere Nederlandse boten zich voor de finales van morgen en overmorgen geplaatst: de beide achten en de dubbelvier vrouwen. In de halve finales die voor vandaag op het programma staan, hebben nog drie Nederlandse equipes kans om zich voor de eindstrijd te plaatsen.

De Nederlandse twee zonder stuurvrouw wist zich op Lake Lanier niet te plaatsen voor de finale. Elien Meijer en Anneke Venema eindigden in hun serie voor de halve finales als vijfde. Alleen de eerste drie boten gingen over naar de eindstrijd. Het Nederlandse duo werd verwezen naar de B-finale.

Eijs en Van Nes doen bij de Olympische Spelen niets anders dan roeien en slapen. Behalve in de dubbeltwee maken ze ook deel uit van de dubbelvier. Volgens bondscoach Kris Korzeniowski zijn de beide roeisters “doodmoe”. De bondscoach besloot in juni Eijs en Van Nes twee keer te laten starten op de Spelen. “Heel zwaar voor ze, maar het was toch een juiste beslissing”, aldus Korzeniowski gisteren. “Zonder hen was de vier woensdag uitgeschakeld. Zeker weten. Nu heeft ook die boot kans op een gouden medaille.”

Vandaag hebben Eijs en Van Nes een vrije dag. In het finaleweekeinde varen ze morgen in de dubbeltwee en zondag in de dubbelvier. Vorig jaar bij de WK in Tampere deden ze hetzelfde en wonnen zilver en brons. “Nu gaan we voor goud”, zei Van Nes na de halve finale van gisteren.