Rechter verwerpt eis journalist

DEN HAAG, 26 JULI. Uitgeverij Elmar hoeft 'Drugsbaron in Spijkerbroek', de autobiografie van Steve Brown, niet uit de handel te nemen. De vordering daartoe van freelance-journalist Bas van Hout is afgewezen. Dat heeft de rechtbank van Den Haag vandaag bepaald. In 'Drugsbaron in Spijkerbroek' staat dat Van Hout in drugs handelt, met vuurwapens rondloopt en 'fake verhalen' publiceert.

Van Hout zegt dat de beschuldigingen van Brown hem in zijn journalistieke loopbaan schaden. Volgens de freelance-journalist is na alle commotie rond het boek van Brown “het aantal opdrachten tot nul gereduceerd”.

Elmar-directeur H. Masthoff betwistte de vordering van Van Hout omdat deze pas een half jaar na het uitkomen van Browns Boek met een kort geding kwam. De rechtbank volgt het verweer van Elmar.

'Steve Brown, drugsbaron in spijkerbroek' is in december 1995 bij uitgeverij Elmar uitgekomen. Ghostwriter Peter Stuivenberg tekende het verhaal van Steve Brown op. Brown beschrijft onder meer hoe hij zich van oplichter en geweldpleger opwerkte tot gediplomeerd jongerenwerker in Amsterdam en daar een klein drugsimperium stichtte. Aan het jaren later in opspraak geraakte, zogenaamde jongerenopvangcentrum 'Happy Family' zou Brown naar eigen zeggen miljoenen hebben verdiend.