Plassende Ronaldo succesvol

ATLANTA, 26 JULI. Brazilië heeft zich gisteren bij het olympische voetbaltoernooi geplaatst bij de beste acht. Voor een groot deel was dat te danken aan Ronaldo. De voormalige spits van PSV maakte het enige doelpunt in het beslissende duel met Nigeria 1-0.

De winst was noodzakelijk voor Brazilië, dat het toernooi teleurstellend was begonnen met een nederlaag tegen Japan. Drie teams eindigen nu gelijk in de poule, maar Brazilië en Nigeria kwalificeren zich voor de kwartfinale dankzij een beter doelsaldo dan Japan. Hongarije verloor alle wedstrijden.

De Braziliaanse televisie toonde gisteren beelden van de wedstrijd Brazilië-Hongarije van afgelopen woensdag. Daarin was nauwkeurig vastgelegd hoe Ronaldo zijn hoge nood oploste. Na de door hem gescoorde gelijkmaker holde hij terug naar eigen helft en urineerde midden op het veld. Hij deed het zo verdekt, dat vrijwel niemand het zag. De camera's van de Amerikaanse televisie hadden het gemist, maar dankzij hun collega's van TV-Rio waren gisteren alsnog ongeveer dertig miljoen Brazilianen getuige van de plaspauze. In een reactie na afloop zei Ronaldo: “De nood was te hoog.”

Brazilië, met de wereldkampioenen Aldair en Bebeto in het elftal, ontmoet in de kwartfinale Ghana. De Afrikanen hadden genoeg aan een gelijkspel tegen Mexico (1-1) en zijn op basis van betere doelcijfers als tweede in de groep, voor Zuid-Korea. De Zuidkoreanen verloren met 2-1 van Italië, dat daarmee pas de eerste punten binnenhaalde. Mexico is groepswinnaar. (ANP)