Olympische medailles

Zowel op de voorpagina als in de Olympische bijlage (12 juli), staat een uitspraak van Rie Mastenbroek over ruiter Charles Pahud die in de jaren twintig en dertig vier gouden en een zilveren medaille veroverde. “Zelfs zijn vrouw hield niet van sport, ze heeft zijn medailles op het Waterlooplein verkocht.” Dit is incorrect.

Ruud Pauw heeft in 'Gouden boek van de Nederlandse Olympiërs' van Ton Bijkerk een korte schets geschreven over Charles Pahud de Mortanges als ruiter. “De eerste vrouw van Pahud stelde een fraai tableau van alle gewonnen medailles samen. Eerst hing dit in hun huis aan de Heiligerbergerweg en later in de hal van hun woning aan de Bilderdijklaan.

Zijn tweede echtgenote heeft het tableau aangeboden aan het ruitercentrum Marcroix in Amersfoort, alwaar het tot vandaag de dag in de foyer hangt.''

Marcroix was het paard waarmee hij in 1928 en 1932 Olympisch goud won. Met Rie Mastenbroek ben ik het eens dat over legendarische figuren vele legendes de ronde doen.

    • M.C. van der Hoog