Off-spin

Terwijl de krant dagelijks berichtte over de prestaties van het Nederlands cricket-elftal op het EK in Denemarken, viel op 20 juli in de ingezonden brief van Wim de Haan te lezen dat het woord off-spin niet bestaat. Het bestaat echter wel.

Bij cricket is off-spin gebruikelijk jargon.

Hiermee wordt bedoeld het aangooien van de bal (bowlen in goed Nederlands) op zo'n manier dat deze door het meegegeven effect na het raken van de grond omhoog komt met een naar de batsman toe draaiende beweging. De bal raakt de grond aan de off side van het wicket (vanuit de positie van een rechtshandige batsman gezien is dat de rechterkant).

Raakt de bal de grond aan de linkerkant (de leg side) alvorens naar de batsman toe te draaien dan is er sprake van leg-breakspin, kortweg leg-spin. Het spin-bowlen is een van meerdere manieren om de bal aan te gooien.

De verschillende wijzen van bowlen, die in een elftal door verschillende bowlers worden beoefend, maken het de veldpartij mogelijk de strategie te variëren.

    • Martijn van Hennik