Nationaal monument Huygens in Voorburg

VOORBURG, 26 JULI. Vierhonderd jaar na de geboorte van Constantijn Huygens krijgt Nederland een nationaal Huygensmonument. W. Scholten, vice-voorzitter van de Raad van State, onthult op 13 september in Voorburg een bronzen beeld ter nagedachtenis aan de staatsman en schrijver Constantijn Huygens (1596-1687) en zijn zoon Christiaan (1629-1695), die een beroemde wis- en natuurkundige was.Het beeld wordt geplaatst in het park Vreugd en Rust en is gemaakt door Hans Bayens.

Constantijn Huygens liet aan de Vliet in Voorburg de buitenplaats Hofwijck bouwen om tijdens zijn drukke werkzaamheden zo nu en dan “het Hof in Den Haag te ontwijcken”. Zijn zoon Christiaan, de uitvinder van het slingeruurwerk, bracht een belangrijk deel van zijn leven op Hofwijck door. De buitenplaats is inmiddels museum. (ANP)