Naima El Bezaz wint IBBY-prijs

AMSTERDAM, 26 JULI. De Nederlandstalige schrijfster Naima El Bezaz krijgt dit jaar de Jenny Smelik IBBY-prijs voor haar boek De weg naar het noorden, dat gaat over het leven van een aantal illegale Marokkanen in Nederland. De prijs wordt iedere drie jaar uitgereikt aan een auteur, illustrator of initiator van een jeugdliterair werk, dat een beter begrip van mensen uit minderheidsgroepen stimuleert.

El Bezaz, die van Marokkaanse afkomst is, schreef haar boek niet voor de jeugd. Desondanks vindt de jury het geschikt voor de prijs. De juryleden vinden haar boek “een opmerkelijk debuut van een veelbelovende auteur.” De jury bestaat uit Lieneke Aangenendt, Lieke van Duin, Paul Vierboom, Truusje Vrooland-Löb en Marieke Sanders-ten Holte. De prijs bedraagt 8000 gulden en wordt op 16 augustus in Groningen uitgereikt.