Matthijsse stijgt naar tweede plaats in zeilklassement

ROTTERDAM, 26 JULI. Margriet Matthijsse staat na zes races op de tweede plaats in het tussenklassement van het olympisch zeiltoernooi in de Europe-klasse. De 19-jarige studente uit Maasdam kwam gisteren in de vijfde en de zesde wedstrijd in Savannah respectievelijk als eerste en als tweede over de finish.

Haar belangrijkste concurrente, wereldkampioene Kristine Roug uit Denemarken, behaalde dezelfde resultaten en staat na zes races op de eerste plaats in de rangschikking.

Door haar goede resultaten op de vierde dag van het zeiltoernooi steeg Matthijsse van de vierde naar de tweede plaats in de voorlopige rangschikking. In de Europe-klasse staan nog vijf wedstrijden op het programma. Op woensdag wordt de laatste race gevaren.

“Eindelijk ging alles naar wens”, zei bondscoach Jeroen Pels gisteren na afloop. “Alle voorgaande ellende is vergeten. Ze ligt helemaal op koers voor een medaille.” Matthijsse ging eerder deze week op de Wassaw Sound te vroeg van start, waarna diskwalificatie volgde. Woensdag sloeg ze in de vierde race om bij het ronden van de boei. “We hopen dat verdere pech uitblijft”, aldus Pels.

Matthijsse en Roug ontlopen elkaar maar weinig in het olympisch toernooi. Bij de wedstrijden van gisteren ging de Nederlandse aan de wind iets sneller. Voor de wind daarentegen kreeg de boot van Roug meer vaart. “Het kunnen nog spannende dagen worden”, zei Pels.

Matthijsse is voorlopig de enige van de Nederlandse zeilequipe die kans maakt op het winnen van een medaille. Wereldkampioenen Ben en Jan Kouwenhoven moeten na hun materiaalpech in de eerste 470-race voorlopig genoegen nemen met een plaats in de middenmoot. De tweeling van Friese afkomst eindigde in de enige race van gisteren op de vijfde plaats.

Na afloop moesten de zeilbroers hun materiaal ter controle overdragen aan de jury. Tot grote opluchting verliep de inspectie naar wens. “De gewichtsvesten bleken precies op maat te zijn”, vertelde bondscoach Pels naderhand. “Een paar gram meer en we hadden opnieuw een diskwalificatie aan de broek gehad. Het was echt even een benauwd moment voor die jongens. Ze hebben meteen die vesten een beetje lichter gemaakt. Het zal je maar gebeuren.”

Ook Serge Kats finishte gisteren op de vijfde plaats. Na vijf races heeft de Laser-zeiler uit Rotterdam een flinke achterstand op de top-drie. Kats staat op de tiende plaats in het tussenklassement. Alleen met een flinke eindsprint maakt Kats nog kans op het podium terecht te komen.

Roy Heiner, die gisteren in de vijfde Finn-race op de zesde plaats eindigde, neemt in het tussenklassement de negende plaats in. De achterstand op de nummer drie Spitzauer bedraagt slechts acht punten. “Met een beetje goede wil en geluk kan Roy dat gat nog overbruggen”, zei Pels.

In de Mistral-klasse spelen de Nederlanders tot dusverre geen rol van betekenis. Dorien de Vries kwam gisteren als achtste over de finish, Martijn van Geemen eindigde als twaalfde. Na vijf races zijn beide surfers ver verwijderd van een plaats bij de beste drie.

Vooral De Vries, vier jaar geleden in Barcelona winnares van de bronzen medaille, stelt teleur. “De wereldtop is aanzienlijk breder geworden”, luidde de verklaring van Pels. “Dorien heeft moeite zich in die grote groep te onderscheiden.”