Klaus krijgt vertrouwen

PRAAG, 26 JULI. De nieuwe minderheidsregering van de Tsjechische premier Václav Klaus heeft gisteren dankzij het ontbreken van de sociaal-democratische oppositiepartij het vertrouwen van het Tsjechische parlement gekregen.

Alle 99 leden van de drie coalitiepartijen - Klaus' Burger-Democratische Partij, de Burger-Democratische Alliantie en de christen-democratische KDU-CSL - stemden voor de nieuwe regering, die is gevormd na de recente parlementsverkiezingen. Toen wonnen de sociaal-democraten zoveel dat de coalitiepartijen van de vorige regering-Klaus hun meerderheid in het 200 zetels tellende parlement verloren. Omdat de sociaal-democraten er niet in slaagden een meerderheidsregering te vormen en evenmin met Klaus in zee wilden, vormde de premier een nieuwe regering met zijn vroegere partners. Die komt echter twee stemmen te kort voor een meerderheid in het parlement en Klaus zal in de toekomst afhankelijk zijn van stemmen uit het oppositiekamp.

De sociaal-democraten liepen voor de stemming het parlement uit, om de totstandkoming van de nieuwe regering niet te frustreren zonder de indruk te wekken dat ze die steunen. Klaus zei dat hem als leider van een minderheidsregering een moeilijke taak wacht, maar dat hij vastbesloten is zijn regeringsprogramma uit te voeren. (Reuter)