Japan tracht handelsoorlog te voorkomen

TOKIO, 26 JULI. De Japanse premier Ryutaro Hashimoto heeft de Amerikaanse president Bill Clinton opgeroepen om door persoonlijk ingrijpen een handelsoorlog tussen beide landen over halfgeleiders te voorkomen. Eind juli loopt een handelsakkoord tussen beide landen af.

“Tien jaar geleden was de Japanse markt voor halfgeleiders wellicht gesloten, maar nu is zij open”, aldus Hashimoto gisteren op een persconferentie over de strekking van zijn schrijven. In zijn brief aan Clinton schreef hij daarom: “Als dat politieke oordeel aan Amerikaanse kant bestaat, geef dan die instructies aan de verantwoordelijke onderhandelaars.” Verder verklaarde hij: “Als we elkaar heen en weer blijven duwen komt er deze maand nooit een resultaat uit de onderhandelingen.”

Het akkoord over de vergroting van het marktaandeel van halfgeleiders van buitenlandse makelij in Japan, werd in 1986 gesloten. Het akkoord werd in 1991 verlengd tot juli 1996 zonder voorziening voor verdere verlenging. Doel van het akkoord was een marktaandeel van 20 procent voor buitenlandse halfgeleiders. Aangezien dit doel ruimschoots is overschreden, de laatste cijfers in juni wezen op een buitenlands aandeel van 30 procent, stelt Japan dat het akkoord per 31 juli een stille dood kan sterven zoals in 1991 was overeengekomen. De tijd van overheidsbemoeiienis is voorbij, zo stelt Japan.

Japan heeft voorgesteld om de handel in halfgeleiders op multilateraal niveau te bespreken in samenwerking met het World Semiconductor Forum, een organisatie van de halfgeleiderindustrie. De VS hebben de Japanse voorstellen echter als onbevredigend afgewezen en willen een verlenging van het akkoord. De Europese Unie steunt Japan in zijn weigering. Volgens de EU moet er ofwel een multilateraal akkoord komen waarvan zij deel uitmaakt, of geen akkoord. Onderminister Tomio Tsutsumi, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Internationale Handel en Industrie, zei gisteren niet optimistisch te zijn over een positieve uitkomst voor 31 juli.

Beide landen hebben 31 juli tevens als deadline staan voor onderhandelingen over toegang tot de Japanse verzekeringsmarkt. Beide landen treffen elkaar dezer dagen in Vancouver. De Japanse pers meldt dat het ministerie van Financiën een voorstel heeft gedaan aan de VS waarbij het terugkomt op een eerder besluit dat de woede van de VS heeft gewekt omdat het de markt slechts liberaliseerde voor Japanse verzekeringsmaatschappijen.

    • Hans van der Lugt