Internationale gemeenschap keurt coup af

WASHINGTON/BUJUMBURA, 26 JULI. De internationale gemeenschap heeft afwijzend gereageerd op de staatsgreep, gisteren, door het Burundische leger. De Verenigde Staten sturen op korte termijn een speciale gezant naar de regio voor overleg.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Burundische hoofdstad, Bujumbura, zei vanmorgen dat Washington nog steeds Sylvestre Ntibantunganya, die dinsdagavond naar de ambtswoning van de Amerikaanse ambassadeur vluchtte, als de legitieme president van Burundi beschouwt. Washington vindt het echter nog te vroeg om stappen te ondernemen olgens de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, “neemt door de staatsgreep het geweld waarschijnlijk alleen maar toe”. De secretaris-generaal van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE), Salim Ahmed Salim, zei vanmorgen dat de staatsgreep “tegen de wil van het Burundische volk, van Afrika en de internationale gemeenschap” ingaat. De secretaris-generaal wilde niet zeggen wat zijn organisatie tegen de coup zou moeten doen. Gisteren nog zei hij op een persconferentie dat “Afrika geen enkele onwettige poging zou accepteren om de macht over te nemen en daar met kracht op zou reageren”. “Tenzij de situatie verandert kan een militaire interventie in Burundi plaatshebben via de Arusha-optie (de stad in Tanzania waar Burundi en zijn buurlanden het onlangs eens werden over een Afrikaanse vredesmacht voor Burundi, red.) of via een multinationale macht zoals aanbevolen door de Verenigde Naties”, aldus de secretaris-generaal gisteren. De regering van Burundi's buurland Rwanda heeft nog niet officieel gereageerd op de coup. De Rwandese radio maakte de staatsgreep gisteren bekend zonder er verder enige woorden aan te wijden. In Rwanda, waar in 1994 extremistische Hutu's naar schatting een half miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's vermoordden, wordt altijd behoedzaam omgegaan met het conflict in Burundi om etnische tegenstellingen in Rwanda zelf niet te verscherpen. (AP, AFP, Reuter)