Inrichting weert ongewenste groep

AMERSFOORT, 26 JULI. Een groep mannen die patiëntes van de psychiatrische inrichting Zon en Schild in Amersfoort seksueel zou hebben misbruikt, is de toegang tot het terrein ontzegd. Onderzoek van het recherchebureau Hoffmann op verzoek van de directie heeft bevestigd dat de bezoekers zich op een “ongewenste” manier hebben gedragen.

Op het vrij toegankelijke terrein van Zon en Schild zou een min of meer vaste groep mannelijke bezoekers uit de omgeving van Amersfoort geregeld patiënten lastig vallen. De mannen zouden patiëntes soms dronken voeren en met een tientje of ijsjes meelokken om seks te bedrijven. Ook zouden zij mannelijke patiënten afpersen.

De directie heeft de bevindingen van het bureau overgedragen aan de politie die nog onderzoekt of er voldoende feiten zijn om tot strafvervolging over te gaan. In april kreeg de politie al twee aangiftes binnen van patiëntes over het seksueel misbruik. Een vrouw zegt te zijn verkracht, een ander zou zijn aangerand. In Zon en Schild worden ongeveer 800 psychiatrische patiënten verpleegd.

Op advies van het onderzoeksbureau zal Zon en Schild de terreinbewaking intensiveren en het aantal toegangswegen tot de inrichting beperken tot een. Maar aan een hekwerk om het 85 hectare open terrein, wil algemeen directeur W.L. Bonhof nog niet denken. Zon en Schild is een open inrichting als gevolg van het streven om psychiatrische patiënten in de maatschappij te integreren en 'de maatschappij' op instellingsterreinen te brengen. Een hek zou zijn patiënten weer afzonderen, aldus Bonhof, en dat is ongewenst. “Al kun je je nu afvragen of die hekken niet meer moeten worden opgebouwd om de patiënten te beschermen tegen gevaarlijke elementen uit de maatschappij.”

De algemeen directeur spreekt van “een heel lastig probleem”. “Er zijn patiëntes die heel gemakkelijk met mensen meegaan. Doordat de afgelopen jaren de klinieken veel opener zijn gemaakt, geef je daarmee ook toegang aan duistere figuren met kwade bedoelingen die misbruik maken van de positie waarin de vrouwen zich bevinden. Maar er zijn ook patiëntes die het contact zelf uitlokken.”