IBM: lagere winst,tevreden analisten

ROTTERDAM, 26 JULI. De Amerikaanse computergigant IBM heeft de winst in het tweede kwartaal van dit jaar zien dalen, maar heeft de verwachtingen van analisten overtroffen. De netto winst daalde ten opzichte van het eerste kwartaal van 1995 van 1,71 miljard dollar (2,8 miljard gulden) tot 1,34 miljard dollar.

Na Microsoft en Compaq is IBM deze week het derde technologiefonds dat de winstverwachtingen overtreft. Het aandeel IBM steeg gisteren op de effectenbeurs van New York met bijna 12 dollar tot ruim 103 dollar bij een omzet van ruim 8 miljoen aandelen.

IBM nam het Dow Jones industrieel gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen op Wal Street op sleeptouw. De Dow Jones sloot gisteren 67,32 punten (1,26 procent) hoger op 5.422,01 punten. De electronische schermenbeurs Nasdaq van voor snelgroeiende (technologie)bedrijven eindigde 20,02 punten (1,92 procent) hoger op 1.062,39.

De netto winst van IBM daalde in het tweede kwartaal van 3 miljard dollar (1995) tot 2,56 miljard dollar. “Het was, zoals verwacht, een zwaar kwartaal”, zei topman L. Gerstner gisteren in een toelichting op de resultaten. De winst had volgens Gerstner vooral te lijden onder korte-termijn factoren als de sterke daling van de prijzen van computerchips en valutabewegingen.

De omzet nam in het tweede kwartaal toe met 3,7 procent tot 18,18 miljard dollar. De omzet in Noord-Amerika nam met 11 procent toe tot 7,8 miljard dollar. Het totaal voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika ging met 2 procent omlaag naar 6 miljard dollar. Azië en het gebied rond de Stille Oceaan leverden een vrijwel onveranderde omzet op van 3,6 miljard dollar, terwijl het bedrag voor Latijns-Amerika met 6 procent steeg tot 786 miljoen dollar. Over de eerste zes maanden van dit jaar groeide de omzet van IBM met 4,4 procent tot 34,74 miljard dollar.

De verkoop van computer-hardware daalde met een procent tot 8,6 miljard dollar, maar de verkopen van personal computers namen in alle marktsegmenten toe. “Dit was het tweede opeenvolgende kwartaal waarin onze pc-activiteiten robuuste resultaten hebben laten zien”, aldus Gerstner. Ook in dienstverlening en de verkoop van programmatuur maakt IBM volgens Gerstner nog steeds aanzienlijke progressie. In dienstverlening zag IBM de opbrengsten groeien met 23 procent tot 3,7 miljoen dollar. De verkopen van software stegen met 4 procent tot 3,2 miljard dollar.