Hoekman Van der Moolen geniet winstexplosie

ROTTERDAM, 26 JULI. Van der Moolen, hoekman op de effectenbeurs en market maker op de optiebeurs, heeft in het eerste halfjaar van 1996 een netto winststijging behaald van 81 procent. Het resultaat van Van der Moolen verbeterde in alle bedrijfsonderdelen.

Het bruto bedrijfsresultaat is in de eerste zes maanden van dit jaar toegenomen met 79 procent tot 58,5 miljoen gulden. Belangrijkste oorzaak van deze stijging is volgens directielid drs P.C. van der Lugt “de explosieve omzetontwikkeling op de beurzen in Amsterdam en New York”. De omzet op de Amsterdamse Effectenbeurs is in de eerste zes maanden van dit jaar toegenomen met 80 procent, het contractvolume op de EOE Optiebeurs met 86 procent en de omzet op de effectenbeurzen van New York en Londen met respectievelijk 23 en 17 procent.

“Zolang de belangstelling voor aandelen structureel blijft toenemen opereren wij in een groeimarkt”, zei Van der Lugt vanmorgen in een toelichting. Van der Lugt, oud directielid van de Nationale Investeringsbank, zal de huidige directievoorzitter G.H.A. Kroon in het voorjaar van 1997 opvolgen.

“Een ordelijke stijging van de beurskoersen is voor ons vooral positief, omdat die vaak gepaard gaat met stijgende omzetten”, aldus Van der Lugt “In een dalende markt kunnen we in principe ook verdienen, maar omdat koersdalingen meestal drastisch verlopen is dat vrij lastig”.

Van der Moolen, hoekman in onder meer Philips, heeft naar alle waarschijnlijkheid goed verdiend aan de omslag die zich gistermorgen voordeed in de koers van dit aandeel. Philips noteerde in het eerste uur van de handel op het laagste punt een verlies van 2,90 gulden op 45,50 gulden, door een groot aanbod van particulieren en vanaf de Optiebeurs. Later op de ochtend volgde een omslag. Gesteund door Britse en Amerikaanse beleggers begon Philips aan een opmars die gisteren eindigde op een slotkoers van 51,30 gulden, een winst van 2,90 gulden.

Eén van de belangrijke functies van een hoekmansbedrijf als Van der Moolen is dat het de markt liquiditeit biedt. Als er meer aanbod is dan vraag, zoals gistermorgen bij opening van de beurs in het aandeel Philips, is de hoekman gedwongen een voorraadje aandelen op te bouwen zolang er onvoldoende kopers voorhanden zijn. Bij een koersomslag en herstel van de vraag kan deze vooraad met winst worden verkocht.De netto winst per aandeel steeg in het eerste halfjaar met 62 procent tot 5,72 gulden. Ondanks de verlaging van de courtagetarieven, een percentage van de omzet dat Van der Moolen klanten in rekening brengt, van 0,16 naar 0,11 procent voor limietboek-fondsen per 1 oktober van dit jaar, verwacht Van der Moolen over 1996 een winst per aandeel van 11 gulden, als de markten waar het opereert zich handhaven op het peil van de eerste zes maanden van 1996.