Gevaarlijk goed

Lof voor ABN Amro. Vergeleken met haar Duitse tegenhanger Deutsche Bank, doet De bank het aanmerkelijk beter, zo constateren financiële analisten van de Amerikaanse effectenbank Goldman Sachs in een lijvig rapport waarin de twee banken worden vergeleken.

Strategie, kostenbeheersing en spreiding van activiteiten: op alle de terreinen verslaat ABN Amro de Duitse concurrent. Het resultaat is er naar. Met 16 procent minder werknemers en een balanstotaal dat maar lieft een derde kleiner is, maakte ABN Amro vorig jaar toch 12 procent meer winst dan Deutsche. “ABN Amro is een voorbeeld dat andere Europese banken zouden moeten volgen,” zo luidt de conclusie.

Deutsche doet er alles aan de winstgevendheid te vergroten. De halfjaarcijfers van ABN Amro moeten nog komen, maar Deutsche Bank rapporteerde vanmorgen al een winststijging van bijna 15 procent. De Duitse gigant timmert luidruchtig aan de weg. De hamerslagen klonken vorige maand door tot in het hoofdkantoor van ING toen bleek dat de Deutsche Bank tientallen hoogwaardige medewerkers had weggekocht, waaronder vrijwel het volledige Latijns-Amerikaanse team van ING Barings. Going Dutch werd opeeens going Deutsche.

Hoewel met ING tot aan het jaareinde een stop is afgesproken op het wegkapen van talent, blijft Deutsche op zoek naar verdere versterking. Wat dat betreft komt het ABN Amro niet zo goed uit dat juist zij nu zo in het zonnetje wordt gezet. Nu ING voorlopig verboden jachtterrein is, zouden ze in Frankfurt nog eens op een idee kunnen komen.

    • Maarten Schinkel