Gekkekoeienziekte drukt economie GB

LONDEN, 26 JULI. De Britse economie moet de consequenties dragen van de gekkekoeienziekte. De groei zal dit jaar lager uitvallen; in het tweede kwartaal scheelde het 0,1 procentpunt, zo maakte het Britse bureau voor de statistiek vandaag bekend. De landbouwproduktie viel in de verslagperiode terug met 5 à 10 procent.

Het Britse bruto binnenlands produkt steeg volgens de voorlopige cijfers weliswaar met 0,4 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, maar analisten hadden op een iets sterkere stijging met 0,6 procent gerekend. Vergeleken met het tweede kwartaal van 1995 kwam de groei uit op 1,8 procent in plaats van de geschatte 2 procent.

Analisten houden er na het nieuws rekening mee dat minister van Financiën Kenneth Clarke de rente volgende week verlaagt. Clarke zelf gaf vandaag aan dat de inflatie geen reden geeft om te sleutelen aan de rente. Zijn ministerie verwacht overigens dat de economie in de tweede helft van het jaar flink zal aantrekken. Tegen die tijd zal ook het negatieve effect van de gekkekoeienziekte wel enigszins zijn weggeëbd denkt de bewindsman.(ANP/KRF)