Duizend kilo cocaïne in beslag genomen

AMSTERDAM, 26 JULI. De politie van IJmuiden heeft woensdag ruim duizend kilo cocaïne in beslag genomen. Dat heeft de Haagse persofficier van justitie S. Horstink-von Meyenfeldt gisteren bekend gemaakt.

De drugs waren per zeilschip, de 'Odemirense', vervoerd vanuit Brazilië. Het schip had een tussenstop gemaakt in Trinidad. Ruim een week geleden was de schoener IJmuiden binnengevaren. Ten tijde van de politie-inval lag het schip op een reparatiewerf.

De politie heeft op verschillende plaatsen in Noord- en Zuid-Holland achttien mensen aangehouden. Onder leiding van de rechter-commissaris zijn vijftien huiszoekingen verricht, waarbij drie vuurwapens, computers en 145 kilo cocaïne in beslag genomen. In het kader van de 'Pluk-ze'-wetgeving is voorts beslag gelegd op anderhalf miljoen gulden, dure sieraden, een motorfiets en vier auto's.

De cocaïne lag, verpakt in tientallen pakketten, op het dek van de schoener tegen de railing klaar om te worden afgevoerd. Het prisma-team van de politiekorpsen Haaglanden en Hollands-Midden is ruim een jaar geleden gestart met het onderzoek naar de groep aangehouden personen.