Dollar verzwakt na uitblijven rentestap

AMSTERDAM, 26 JULI. De koers van de Amerikaanse dollar is met anderhalve cent gedaald ten opzichte van de gulden, na de beslissing van de Duitse centrale bank, de Bundesbank om het belangrijkste geldmarkttarief, de beleningsrente de eerstvolgende vier weken ongewijzigd te houden op 3,3 procent.

Het besluit van de Bundesbank kwam voor de meeste partijen op de financiële markten als een verrassing, na de uitlatingen van onder meer de Bundesbank-bestuurders Tietmeyer en Welteke in de Duitse pers over de mogelijkheid van een lagere rente in verband met de sterk gedaalde dollarkoers vorige week. Destijds ging de Amerikaanse munt, in guldens gerekend, van een niveau van tegen 1,72 gulden naar 1,67 gulden. Een lagere Duitse rente had de kracht van de Duitse mark kunnen verminderen. Toen die rentestap gisteren uitbleef daalde de koers van de dollar naar 1,6560 gulden vandaag rond het middaguur.

De koers van de gulden ten opzichte van de mark verzwakte gisteren en vanmorgen licht tot een niveau van rond 1,1230 gulden per mark.

De Nederlandsche Bank handhaafde zijn belangrijkste geldmarkttarief, de rente op speciale beleningen, na het Duitse besluit op 2,7 procent. Twee weken geleden leidde de verzwakking van de gulden tegenover de mark tot een verhoging door de centrale bank van dit tarief van 2,6 procent naar 2,7 procent. Handelaren houden bij aanhoudende druk op de gulden rekening met nog een renteverhoging, nu een Duitse renteverlaging voorlopig van de baan is. “Als de interbancaire rente voor eenmaands tot zesmaands guldens boven drie procent stijgt, en de koers van de gulden verder verzwakt tot boven 1,1240 gulden, dan neemt de kans op een verhoging van de speciale beleningsrente toe,” zei econoom L. Kranenburg van de Generale Bank vanmorgen.