Damrak doet na hogere opening weer stap terug

AMSTERDAM, 26 JULI. De aandelen KPN en Philips behoorden vanmorgen tot de sterkste dalers op de Amsterdamse beurs. Het AEX koersgemiddelde voor de 25 belangrijkste aandelen opende ruim vijf punten hoger, maar noteerde omstreeks het middaguur een verlies van 1,30 punten op 522,31.

AMSTERDAM De Amsterdamse beurs profiteerde in eerste instantie van de forse stijging die de Dow Jones-graadmeter voor de dertig meest verhandelde aandelen gisteren boekte op de beurs van New York. Ook de Amsterdamse obligatiemarkt veerde op in navolging van de Verenigde Staten. De toonaangevende tienjarige staatsobligatie noteerde omstreeks het middaguur een winst van 23 basispunten op 98,08. De lange rente daalde tot minder dan 6,27 procent. De lagere dollar was echter een negatieve factor.

Het aandeel Philips, dat gisteren na het middaguur aan een opmars begon door vraag van beleggers uit de Verenigde Staten, was vanmorgen uit de gratie. Gisteren eindigde Philips, ondanks de bekendmaking van een verlies van 456 miljoen gulden als gevolg van operationele tegenvallers en een reorganisatievoorziening, 2,90 gulden hoger op een slotkoers van 51,30 gulden. Vanmorgen leverde het aandeel 60 cent in op 50,70.

Ook het aandeel KPN verloor terrein, precies een gulden op 58,80. De meeste aandelen van banken en verzekeraars, die gisteren een koerswinst boekten van gemiddeld iets meer dan twee procent waren vanmorgen opnieuw hoger. ABN Amro noteerde een dubbeltje hoger op 83,90 en ING boekte een winst van 70 cent op 48,70. Aegon steeg 30 cent tot 73,80 gulden en alleen Fortis Amev leverde in, een dubbeltje op 46,50 gulden.

Het aandeel Koninklijke Olie verloor vanmorgen 90 cent op precies 248 gulden. Behalve de financiële waarden hielden Nutricia, DSM, Hunter Douglas en VNU met koersstijgingen van een tot enkele dubbeltjes het verlies van de AEX beperkt.

De dollar heeft vanmorgen op de Europese valutamarkten terrein prijsgegeven. In Amsterdam noteerde de Amerikaanse munteenheid omstreeks het middaguur een koers van 1,6570 gulden in vergelijking met een slotkoers van 1,6595 gulden gisteren. Gisteren was de dollar al in een vrije val gekomen nadat de Bundesbank, kort na het middaguur bekendmaakte de beleningsrente niet te verlagen. Volgens chef-econoom O. Issing van de Bundesbank was het niet mogelijk de rente te verlagen, omdat de groei van de Duitse geldhoeveelheid (M3) nog steeds te hoog is.

alutahandelaren, die een renteverlaging hadden ingecalculeerd, reageerden geschrokken op dit bericht, en de dollar kelderde binnen enkele seconden met een cent tot iets meer dan 1,66 gulden.

NEW YORK De winstcijfers over het tweede kwartaal van de Amerikaanse computerfabrikant IBM, die beter waren dan verwacht, hebben de effectenbeurs van New York gisteren een forse impuls gegeven. De Dow Jones-graadmeter voor de dertig belangrijkste aandelen eindigde 67,32 punten hoger op 5422,01 punten. De omzet was hoog, 405 miljoen aandelen.

Ook de vriendelijke stemming op de obligatiemarkt had een positieve uitwerking. Het rendement op de dertig-jarige staatslening, de lange rente, dook in de loop van de dag even onder de grens van 7 procent.

TOKIO Op de effectenbeurs in Tokio sloot de Nikkei-index de laatste dag van de week met een winst van 241,06 punten (1,15 procent) op 21.124,90 punten.