Badmintonspelers gesterkt naar huis

ROTTERDAM, 26 JULI. Jeroen van Dijk en Joris van Soerland zijn gisteren uitgeschakeld in de tweede ronde van het olympisch badmintontoernooi. Van Dijk verloor met 15-11 en 15-10 van de Maleisiër Ong. Van Soerland was kansloos tegen Dong, de Chinese nummer één van de wereld: 15-9 en 15-4. In het dubbelspel bereikten Eline Coene en Erica van den Heuvel de tweede ronde door winst op het Engelse duo Muggeridge/Morgan.

Van Dijk en Van Soerland berustten in hun nederlaag tegen de sterke Aziaten. Het klasseverschil was in beide gevallen te groot. “Je kunt alleen dat niveau halen door voortdurend deze jongens op te zoeken, op je sodemieter te krijgen en nog eens afgestraft te worden”, zei Van Dijk. “In Nederland, waar ik de laatste maanden verbleef, kom ik dat niet tegen. Twee maanden voorbereiding is in onze ogen perfect, de Aziaten zijn al een jaar met dit evenement bezig.”

Het olympische optreden van Van Soerland, die in de eerste ronde was vrijgeloot, duurde slechts 29 minuten. “Nu zal iedereen wel zeggen: moet je daarvoor naar Atlanta, ben je daar vier jaar voor bezig geweest? 'Ja', is het antwoord. Deze ervaring neemt niemand me meer af. Ik heb dit nodig om verder te komen, om er achter te komen wat ik de komende vier jaar moet doen om in Sydney wel bij de top te behoren”, zei de 23-jarige Brabander.

In de volgende ronde spelen Coene en Van den Heuvel tegen een sterk duo uit China. “Maar niet alles uit Azië bezit magische krachten”, aldus Coene.