Zege zeilster Matthijsse in derde race

ROTTERDAM, 25 JULI. Margriet Matthijsse heeft gisteren in Savannah de derde race in de Europe-klasse gewonnen. In de vierde wedstrijd sloeg de 19-jarige studente uit Maasdam om bij het ronden van de eerste boei. Ze ging uiteindelijk als tiende over de finish. In het tussenklassement is Matthijsse opgeklommen naar de vierde plaats, met een kleine achterstand op haar belangrijkste concurrenten Roug, Becker-Dey en Robertson.

Dinsdag ging Matthijsse in de tweede wedstrijd van het olympisch toernooi als tweede over de finish nadat ze in de eerste race gediskwalificeerd werd na een voortijdige start. Aan het einde van het toernooi, als alle elf races gevaren zijn, schrapt de jury de twee slechtste klasseringen van elke deelnemer. Matthijsse ligt daarom voorlopig op koers in haar jacht op een gouden medaille.

Ben en Jan Kouwenhoven vielen gisteren met materiaalpech uit in de 470-klasse. Amper vijf minuten voor het begin van hun eerste race brak de stag van de tweevoudig wereldkampioenen. “Uithuilen en opnieuw beginnen”, sprak bondscoach Jeroen Pels na afloop. “Ze hebben nog mazzel dat in hun klasse nog maar één race is gevaren.”

In de Laser-klasse moest Serge Kats gisteren genoegen nemen met de twaalfde en de dertiende plaats. Na vier races staat de 24-jarige Rotterdammer op de dertiende plaats in het tussenklassement. “Serge zeilt goed, maar nog niet goed genoeg”, zei bondscoach Pels. “Hij zal zich snel moeten verbeteren als hij nog in de buurt wil komen van een medaille.” Ook Roy Heiner (Finn) en Martijn van Geemen (Mistral) bleven achter bij de medaillekandidaten. Heiner eindigde als elfde en bezet de tiende plaats in de rangschikking. Van Geemen kwam als twaalfde binnen en is veertiende in het klassement.

Dorien de Vries (Mistral) heeft evenmin de juiste snelheid gevonden. De 30-jarige surfster, vier jaar geleden winnares van het brons in Barcelona, kwam in de derde en vierde race niet verder dan een elfde en de tiende plaats.

Na vier races staat De Vries op de elfde positie in het tussenklassement.