Weghalen van slijmvlies uit baarmoeder helpt bij overmatige menstruatie

Overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie (menorragie) is een veel voorkomend probleem bij vrouwen die nog niet in de menopauze zijn. Soms is daar een duidelijke reden voor (bijvoorbeeld een poliep of een vleesboom), maar vaak is er geen oorzaak te vinden.

Als dit probleem met medicijnen (bijvoorbeeld hormonen of pijnstillers) niet afdoende bestreden kan worden, grijpen artsen vaak rigoreus in en verwijderen de hele baarmoeder. In veel Westerse landen is het de bij vrouwen meest uitgevoerde operatie. Sinds een aantal jaren bestaat er voor deze ingrijpende operatie een alternatief: het chirurgisch verwijderen van het baarmoederslijmvlies (endometriumresectie). Daarmee probeert men de menstruatie te laten stoppen of in ieder geval in intensiteit te verminderen. Om het baarmoederslijmvlies te verwijderen zijn verschillende methoden beschikbaar. Verdampen van het weefsel met behulp van laserstralen is er een, maar hetzelfde effect is ook met elektrische verhitting te bereiken.

Tot nu toe was het lange termijneffect van endometriumresectie niet goed bekend. Onlangs presenteerden artsen van het Londense Royal Free Hospital echter in het New England Journal of Medicine (18 juli) de resultaten bij 525 vrouwen die zij tot vijf jaar na de ingreep hebben gevolgd. De vrouwen waren tussen de 30 en 50 jaar en hadden gemiddeld al 6 jaar klachten van overmatig menstrueel bloedverlies die met medicamenteuze therapie niet voldoende konden worden verholpen. Bij deze patiënten (die geen kinderwens meer mochten hebben) werd het baarmoederslijmvlies met elektrische verhitting weggebrand.

In het Londense onderzoek bleek ruim 80% van de vrouwen na 5 jaar nog steeds tevreden over het resultaat van de ingreep. Bij 46 vrouwen (9%) was overigens in deze periode alsnog de baarmoeder verwijderd wegens blijvende of weer terugkerende menstruatiestoornissen. Over het algemeen waren de lange termijnresultaten dus gunstig, maar toch mag daaruit niet geconcludeerd worden dat iedereen met een ernstige menstruatiestoornis maar beter geopereerd kan worden. De endometriumresectie zelf is namelijk niet geheel zonder problemen. In het totaal trad in 34 gevallen een complicatie op, zoals een perforatie van de baarmoeder (10 keer) of een bloeding (3 keer). De Britten concluderen hieruit dat medicamenteuze therapie de voorkeur blijft verdienen. Alleen als die te weinig resultaat oplevert of slecht verdragen wordt, is een endometriumresectie een aantrekkelijk alternatief. Zij wijzen verder nog op de mogelijkheid om menstruele stoornissen met de nieuwste generatie spiraaltjes te behandelen. Die bevatten het hormoon levonorgestrel, waardoor het baarmoederslijmvlies dunner wordt. Anders dan bij gewone spiraaltjes, die de menstruatie juist versterken, neemt daardoor het bloedverlies af.

    • Bart Meijer van Putten