Voorkeur; Films

THE CELLULOID CLOSET Tientallen oude Hollywood-films zijn nooit meer dezelfde na het zien van de documentaire die Rob Epstein en Jeffrey Friedman maakten naar een boek van Vito Russo. Met behulp van fragmenten uit 122 films en 24 interviews (met onder meer Farley Granger, Gore Vidal, Tony Curtis, Susan Sarandon en Tom Hanks) geven ze een beurtelings schokkend en hilarisch beeld van de manier waarop homoseksuelen de afgelopen eeuw door Hollywood zijn geportretteerd. Amsterdam, Breda, Eindhoven.

ED WOOD Arbeidsvreugde en de persoonlijke voldoening van een onverbeterlijke optimist vormen de ingrediënten van de door Tim Burton geregisseerde filmbiografie over de slechtste regisseur aller tijden Ed Wood. Een genereuze ode in ongekunsteld jaren vijftig zwart wit zoals de geportretteerde het graag zou zien, aan al die ploeteraars in de marge van Hollywood. Springhaver, Utrecht.

FALLEN ANGELS (Duoluo tianshi) Net als het succesvolle Chunking Express (1995) gaat de vijfde film van Wong Kar-wai over weemoed en verlangen in Hong Kong. Een lethargische huurmoordenaar, een hunkerende agente en drie andere excentrieke personages dolen rond in een nacht-en-neonuniversum dat zwierig en met veel humor in beeld is gebracht. Springhaver, Utrecht.

KAOS In 1985 bewezen Paolo en Vittorio Taviani opnieuw hun talent met deze hartstochtelijke verfilming van vijf verhalen van Luigi Pirandello, waarin ze, temidden van een hard, majestueus Siciliaans landschap, laten zien dat het Noodlot niet altijd onwrikbaar hoeft te zijn (1985). Rotterdam, Lantaren/Venster.

LEAVING LAS VEGAS Op roman van John O'Brien gebaseerde ode aan het verlangen naar vergetelheid van Mike Figgis, waarin Nicolas Cage een ongeëvenaarde rol speelt, gezaghebbend in alle stadia van dronkenschap en stoïcijns in zijn drang tot zelfvernietiging. Ook met Elisabeth Shue, als hoertje dat de alcoholist als een barmhartige doodsengel verzorgt, en onderstreept door een door Figgis zelf gecomponeerde jazz-score. In Amsterdam, Nijmegen, Utrecht.

RICHARD III In de overweldigende film die Richard Loncraine en Ian McKellen maakten naar het historiestuk van Shakespeare is Richard III een dictator in jaren-dertigstijl en wordt de Rozenoorlog uitgevochten met tanks en mortieren. Temidden van spectaculaire decors speelt McKellen de mismaakte usurpator als een aarts-charmeur die zwelgt in bloeddorst en bittere spot. In Amsterdam, Den Haag, Nijmegen, Utrecht.

THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD Kleine schoonheidsfoutjes mogen de pret niet drukken in Gary Fleders debuut over een ontwapenende ex-gangster die na een mislukte opdracht-om-het-af-te-leren zijn dood krijgt aangezegd. Andy Garcia, Christopher Walken en Christopher Lloyd schitteren in een tarantineske misdaadkomedie met melancholieke ondertoon. In Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Nijmegen, Gouda.

EN VERDER Babe (11 zalen), Blue in the Face (Amsterdam, Breda), Cyclo (Delft), De jurk (Amsterdam, Utrecht, Zwolle), Il postino (8 zalen), The Madness of King George (Wageningen), Pulp Fiction (Amsterdam), The Piano (Liga '68, Groningen), Sense and Sensibility (10 zalen), Shallow Grave (Cinemariënburg, Nijmegen), Smoke (Amsterdam), Toy Story (40 zalen), The Usual Suspects (Kriterion, Amsterdam), Zusje (Amsterdam, Groningen, Hilversum, Den Haag, Rotterdam, Maastricht).