Volleybalsters maken indruk met zege op Japan

ROTTERDAM, 25 JULI. Na twee opeenvolgende nederlagen heeft het Nederlands vrouwenteam gisteren de eerste overwinning behaald in het olympisch volleybaltoernooi. De ploeg van bondscoach Bert Goedkoop won op overtuigende wijze in drie sets van Japan: 15-3, 15-10 en 15-3. Eerder verloor de Europees kampioen van China (3-0) en de Verenigde Staten (3-1).

Na drie speelronden bezet Nederland de vierde plaats in groep A. Morgen speelt het nationale team tegen Zuid-Korea, de nummer drie uit de poule. Oekraïne is maandag de laatste tegenstander. Met een plaats bij de eerste vier kwalificeert Nederland zich voor de kwartfinales. Daarin komt het team van Goedkoop dan waarschijnlijk uit tegen Cuba of Brazilië.

Bij het olympisch kwalificatietoernooi, ruim twee maanden geleden in Osaka, won Nederland voor het eerst in de geschiedenis een officieel duel van Japan. Toen was nog sprake van een wedstrijd, met redelijk gelijk opgaand spel. Op de vijfde dag van het volleybaltoernooi was Oranje superieur en trok Nederland de opgaande lijn door die in het duel met gastland Amerika al zichtbaar was. Het eerste punt zette gisteren meteen de toon. Voor 13.900 toeschouwers in Omni Coliseum scoorde spelverdeelster Riëtte Fledderus met een blok. Japan leek geïmponeerd en kwam in het vervolg van de wedstrijd geen moment meer in het vertrouwde ritme.

Alleen in de tweede set bood Japan nog even tegenstand van betekenis. De Aziatische ploeg nam een voorsprong van 9-5, maar gaf zich vervolgens min of meer gewonnen. Met name aanvalster Henriëtte Weersing eiste een hoofdrol voor zich op bij Nederland.

Na afloop verklaarden de speelsters angst te hebben bespeurd in de ogen van hun collega's aan de andere kant van het net. “We wilden toch even ons zelfvertrouwen uitstralen”, zei Erna Brinkman. “Niet te veel, maar toch. Ik denk dat ze bang waren. Ze durfden ook niet voluit te slaan.”

Brinkman verheugde zich na de overtuigende overwinning op de binnenkomst in het olympische dorp. Eergisteren keek ze toe hoe de hockeysters na hun nederlaag tegen Zuid-Korea (3-1) met gebogen hoofd de tijdelijke behuizing betraden. “Als je wint krijg je allerlei felicitaties. Dan merk je pas dat andere sporters met je meeleven.”

Ook Goedkoop blaakte na afloop van zelfvertrouwen. “We hebben vorig jaar wel zes keer tegen de Japanners gespeeld. Hun spel heeft geen enkele verrassing meer voor ons. Ook als ze in een andere opstelling acteren. Nee, Japan ligt echt achter ons. Die ploeg kan verzinnen wat ze wil, maar dat heeft geen nut meer”, zei de bondscoach.

Voor Jerine Fleurke is het olympisch toernooi zo goed als zeker voorbij. De enkelblessure van de middenblokkeerster is de afgelopen dagen verergerd. “Ik reken niet meer op Jerine”, zei Goedkoop gisteren.

Fleurke liep de blessure een week voor het begin van de Olympische Spelen op bij de warming-up voor het oefenduel tegen Brazilië.