Tsarenbeeld naar Rusland

DEN HAAG, 25 JULI. De Nederlandse regering heeft de stad St. Petersburg een beeld van tsaar Peter de Grote als scheepstimmerman geschonken. Prins Willem-Alexander zal het beeld, een nieuw bronzen afgietsel van het standbeeld dat in Zaandam op de Dam staat, op 7 september onthullen in St. Petersburg. Tot 1917 stond een exemplaar van dit beeld ook in St. Petersburg .

Volgend jaar is het driehonderd jaar geleden dat Peter de Grote zijn eerste bezoek aan Nederland bracht als lid van het Grote Gezantschap. Hij bleef toen enkele maanden in Nederland, eerst in Zaandam, daarna vooral in Amsterdam. Dit jaar herdenkt Rusland ook dat de Russische vloot driehonderd jaar geleden werd opgericht door Peter de Grote. Beide herdenkingen vormen de aanleiding voor de Peter de Grote Manifestatie 1996-1997, die op 7 september in Zaanstad en in St. Petersburg begint. (ANP)