Stichting Joris Ivens krijgt deel van archief

AMSTERDAM, 25 JULI. De Europese Stichting Joris Ivens heeft een deel van het archief gekregen van Hans Ivens, de jongere broer van de filmer. De stukken bestaan voornamelijk uit persoonlijke correspondentie uit de jaren 1922 tot 1965. De collectie is een schenking van Annabeth Ivens, een nicht van de cineast. Sinds twee jaar richt de stichting zich op het verzamelen en inventariseren van correspondentie, aantekeningen, foto's en affiches van Joris Ivens (1898-1989).

De brieven tussen Joris en Hans gaan vooral over de zogenoemde 'paspoortaffaire'. Ivens heeft altijd gezegd dat hij tussen 1948 en 1957 geen Nederlands paspoort had gekregen omdat zijn film Indonesia Calling (1945) te kritisch zou zijn. In een vorig jaar verschenen biografie rekende Hans Schoots daarmee af. De filmer heeft slechts eenmaal een half jaar zonder pas gezeten.

De Europese Stichting ontvangt sinds de oprichting een jaarlijkse subsidie. De Raad voor Cultuur adviseerde onlangs de financiële steun te staken. De stichting zou te weinig vorderingen maken. (ANP)