Sirene-signaal wordt vaker herhaald

DEN HAAG, 25 JULI. De brandweerkorpsen zullen het sirene-signaal bij calamiteiten vaker herhalen. Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten na een proef met een nieuw waarschuwingsstelsel in de Rijnmond. Ook worden extra sirenes geplaatst, omdat uit de proef is gebleken dat het bereik van de sirenes lager is dan verondersteld.

Het onderzoeksinstituut NIPO onderzocht begin deze maand in opdracht van het departement hoeveel mensen het geluid van sirenes opmerken. De sirenes in Rotterdam-Rijnmond loeiden vier keer in plaats van één keer. Gemiddeld 83 procent van de bevolking hoorde het signaal ten minste één keer.

Eerder dit jaar, tijdens een brand bij het chemicaliënopslagbedrijf CMI in Rotterdam, bleek dat met een enkelvoudig signaal slechts 52 procent van de bevolking was bereikt.

Tijdens de proef bevonden de meeste ondervraagden (79 procent) zich binnenshuis. Van de mensen die binnen waren hoorde 82 procent de sirene. Van de Rotterdammers die buiten waren hoorde 92 procent het signaal.

Met de proef is een einde gekomen aan het luide proef-alarm met het nieuwe waarschuwingsstelsel dat iedere maand in Rotterdam-Rijnmond en Zeeland plaatshad. Maximaal tweemaal per jaar zal een luid proefalarm klinken. De bevolking wordt hierover tijdig geïnformeerd, aldus een woordvoerder van het ministerie.