Resultaten ASML liggen goed op koers

ROTTERDAM, 25 JULI. ASM Lithography, toeleverancier van producenten van halfgeleiders, heeft in de eerste zes maanden van dit jaar een winst behaald van 100,7 gulden tegenover 43 miljoen in de eerste helft van vorig jaar. Het bedrijf is onzeker over de groeimogelijkheden in 1997, maar verwacht in 1998 “de draad weer op te pakken”.

Dat heeft bestuursvoorzitter W. Maris van ASML vanmorgen bekend gemaakt. Beleggers reageerden gematigd op het nieuws. Op een hogere beurs steeg de koers van het aandeel met 40 cent tot 62,40 gulden. De omzet steeg met 60 procent tot 597 miljoen gulden. Ook het bedrijfsresultaat steeg fors, van 70 miljoen tot 155 miljoen gulden. Per aandeel steeg de winst van 1,36 gulden naar 2,97. Als gevolg van de uitbreiding van het aandelenkapitaal eerder dit jaar steeg de solvabiliteit - het eigen vermogen als percentage van het balanstotaal - van 42 procent eind vorig jaar naar 56,9 procent eind juni.

Hoewel de vraag naar de produkten van ASML in de eerste helft van dit jaar hoog bleef, is enige terughoudendheid voor 1997 op zijn plaats, aldus Maris vanmorgen in een toelichting. “Er is sprake van een klimaatwijziging. We signaleren enige vertraging in de capaciteitsuitbreiding binnen de halfgeleidersindustrie. Dat brengt voor 1997 enige onzekerheid met zich mee. Maar in 1998 pakken we de draad weer op”.

De uitbreiding van de productiecapaciteit gaat verloopt volgens planning. Hetzelfde geldt ten aanzien van investeringen in onderzoek en ontwikkeling. “We blijven ons richten op uitbreiding van ons wereldwijde marktaandeel. De resultaten in de eerste helft van 1996 stellen ons in staat om de uitgestippelde koers te blijven volgen”, zei Maris.

ASML is voor 35,4 procent in handen van Philips. Behalve op de Amsterdamse effectenbeurs is het aandeel sinds het voorjaar van 1995 genoteerd aan de Amerikaanse electronische schermenbeurs Nasdaq voor snel groeiende bedrijven.