Piramide moet ijstoeristen naar Oldenzaal trekken

OLDENZAAL, 25 JULI. De Twentse gemeente Oldenzaal krijgt haar eigen piramide. Een piramide met een hoogte van 135 meter en voorzien van een permanente skipiste, meerdere restaurants, een ijsbaan en driehonderd hotelkamers.

Het bouwwerk wordt groter dan de Amsterdam Arena en moet symbolisch op 31 december 1999 om middernacht op feestelijke wijze in gebruik genomen worden. In recreatiepark het Hulsbeek in Oldenzaal, tussen de rustieke waterpartijen en wandelpaden, zal binnen enkele jaren de piramide verrijzen. De twee skipistes zullen totaal 1.150 meter lang zijn en voorzien worden van sneeuw waar het hele jaar bij een temperatuur van gemiddeld drie tot vijf graden onder nul geskied kan worden.

Een hilarische utopie? Zeker niet, zegt initiatiefnemer H. Van der Laan van Education Culture Traffic (ECT), een bureau dat zich onder andere bezighoudt met project-management en organisatie-advieswerk. Volgens Van der Laan is alles zorgvuldig voorbereid. Zo zijn er al particuliere investeerders die garant staan voor het bedrag van 300 miljoen gulden dat nodig is voor de bouw van de piramide, en hebben provincie Overijssel, gemeente Oldenzaal en Regio Twente in een eerste reeks onderzoeken nog geen overwegende bezwaren tegen de aanleg kunnen vinden.

Van der Laan kwam op het idee nadat hem gebleken was dat de aanleg van een 400-meter ijsbaan, zijn grote wens, financieel niet haalbaar bleek. Hij ging nadenken over andere mogelijkheden, en kwam op de gedachte van een multifunctioneel gebouw, waarin zowel geschaatst zou kunnen worden als geskied, en waar tevens congressen, symposia en andere evenementen georganiseerd konden worden.

Indachtig de voorzichtige Twentse volksaard kwam Van der Laan niet direct met het idee naar buiten, maar liet hij eerst uitrekenen of het eigenlijk wel haalbaar was; in milieu-technische en in financiële zin. Dat bleek het geval, zegt Van der Laan, een Groninger die al twintig jaar in Twente woont. Commercieel gezien is de bouw haalbaar.

Voor de exploitatie is Van der Laan nog op zoek naar belangstellenden. De initiatiefnemers zijn van plan de locatie te verhuren aan tv-producenten en andere geinteresseerden uit de media-wereld, om er produkties te maken voor televisie. Namen kan Van der Laan in dat verband niet noemen. “Ik sta open voor iedereen in die wereld,” zegt hij.

    • André Ritsema