Monet-atelier

Heb je ooit van Claude Monet gehoord? Dat was een Franse schilder (1840-1927) die heel veel in de open lucht werkte: landschappen, kerken, havens, zeeën en natuurlijk mensen. Maar het liefst schilderde hij waterlelies: roze, witte, rode, 's ochtends, 's middags en met zonsondergang. Dan zat hij bij zijn vijver in Giverny, keek naar de lelies en zag hoe het water elke keer weer een andere kleur had. Soms was het bijna wit als de zon scheen en een andere keer bij somber weer donker blauw. Impressionist werd hij wel genoemd: een schilder van indrukken. Tot ongeveer 1860 schilderden kunstenaars de werkelijkheid heel precies na, maar Monet probeerde vooral het licht te schilderen. Bijvoorbeeld hoe een haventje met bootjes bij zonsopgang er uitzag; de zon lijkt dan net een geelrode vlek. Licht dat door de bomen valt was ook een geliefd onderwerp van de impressionisten. Mensen in die tijd vonden het maar geklieder, vlekkerig en met veel te bonte kleuren. En als je voor het schilderij de waterlelies op de tentoonstelling 'Van Monet tot Matisse' in het Haags Gemeentemuseum staat kan je zien waarom de mensen dat toen vonden. Van dichtbij zijn de waterlelies eigenlijk alleen maar klodders en vlekken; ga je wat verder af staan dan zie je pas dat het waterlelies zijn die op het water drijven. Bij de tentoonstelling is er van di tot zo van 11u30-15u30 ook een kinder-atelier, voor deze gelegenheid Monet-atelier genoemd voor kinderen van 7 tot 12 jaar. Je mag dan je eigen (impressionistisch) werkstuk maken. T/m 13 okt in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41 (op ma is het museum dicht). De toegang (voor kinderen tot 12 jaar) is gratis. En wil je meer over Monet en zijn tuin weten, dan is er ook een leuk boek: Ik houd van de tuin van Monet, uitgeverij Ploegsma, Amsterdam.

ZOOlympics

Dieren zijn mensen in alle opzichten de baas: ze lopen harder, duiken dieper, springen verder en hoger. Ben je niet uitgezonden naar Atlanta, geen nood, want in 'trainingskamp' Blijdorp kan je nu je krachten meten met de 'ware kampioenen'. In de Rotterdamse dierentuin leven tientallen kampioenen: de sterkste gewichtsheffers, de snelste lopers, de diepste duikers en de hoogste en verste springers. Dieren zorgen al heel lang voor records. Om in de natuur de overleven moet dieren wel elke dag topprestaties leveren, want anders sterven ze uit. Om het publiek de laten zien wie de echte kampioenen zijn heeft Blijdorp haar eigen ZOOlympische Spelen. Bij de ingang kan iedereen met een geldig toegangsberwijs een formulier voor de ZOOlympische speurtocht krijgen. De tocht gaat langs alle kampioenen en bij elk dier moet je een sportieve prestatie leveren, bijvoorbeeld gewichtsheffen bij de olifanten, hardlopen bij de struisvogels en verspringen bij de kangaroes. Elke prestatie levert een letter op en al die letters samen vormen in de goede volgorde een woord. Door inlevering van de oplossing bij de ingang maak je kans op mooie prijzen. De hoofdprijs is een spannende natuurreis naar keuze ter waarde van maximaal ƒ 4.000,- (of de helft in contanten). En de echte kampioenen komen nauturlijk op het erepodium en kunnen zich daar laten fotograferen. T/m 4 aug dag van 9-18u. Diergaarde Blijdorp, Van Aerssenlaan 49, Rotterdam. Inl 010-4431495.

Poëzie-album

Ik speel in mijn tuintje en zag drie bloemen staan.......Zo begint een versje uit een poëzie-album in het Nationaal Schoolmuseum. Met dit gedichtje wordt op het schoolplein een vakantiespel gespeeld. Je krijgt een poëziealbum met een versje, waarin woorden ontbreken. Door te spelen en opdrachten te doen kan je de woorden vinden. Je krijgt mooie plaatjes om het album te versieren en daarna mag je het mee naar huis nemen. Bij slecht weer is er binnen in het museum een speurtocht. En misschien vind je het leuk om ook nog hele oude albums te bekijken; dan kan je naar de tentoonstelling 'Eeuwig verwelkende rozen. poëziealbums in Nederland', over de geschiedenis van poëziealbumns vanaf de vijftiende eeuw. Nationaal Schoolmuseum, Nieuwemarkt 1a, Rotterdam. T/m 19 aug, open di t/m za 10-17u, zo 13-17u. Toegang voor kinderen grats, volwassenen ƒ 3,50.

Wilhelmina's Zomer

Wil je samen met Sjon en zijn toverkoffer spannende avonturen beleven langs wegen, kolkende rivieren en over hoge bergtoppen? Met een koffer die kan veranderen in een auto, koets, boot of luchtballon! Kindertheater Sjon speelt 'De Reis' voor kinderen vanaf vier jaar voor Hotel New York, Koninginnehoofd 1, Rotterdam (Kop van Zuid). de toegang is gratis en als het regent wordt er binnen in het hotel gespeeld. Inl 010-4119951.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar NRC Handelsblad, Kinderagenda, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam.

    • Tonny Schoemaker