Kampioen is slecht verliezer

ROTTERDAM 25 JULI. Turner Vitali Tsjerbo, vier jaar geleden in Barcelona winnaar van zes gouden olympische medailles, moest gisteren genoegen nemen met een derde plaats in de individuele meerkamp. De Witrus toonde zich na afloop een slecht verliezer. Tsjerbo beklaagde zich openlijk over de jury, die hem te weinig en de Chinese winnaar Li Xiaoshung te veel punten toekende.

“Het was bedroevend”, aldus Tsjerbo. Het speet hem ook dat hij zijn ernstig zieke vrouw geen gouden medaille had kunnen schenken. “Een andere kleur kenden we niet in onze familie.”

De vijfde dag van de Olympische Spelen leverde geen medailles op voor Nederland. Judoka Jessica Gal werd na twee partijen uitgeschakeld in de klasse tot 56 kilogram. Zij verloor in de tweede ronde van de latere winnares Driulus Gonzales uit Cuba. In de kwartfinale was ook de Française Magali Baton te sterk. “Dit is het dieptepunt in mijn carrière”, zei Europees kampioen Gal na afloop. “Het enige dat ik hier heb gedaan, is verliezen. Dat was me ook zonder trainen gelukt.”

In het olympisch zwemtoernooi kwam Minouche Smit in de finale van de 200 meter wisselslag niet verder dan de zevende plaats. De Ierse Michelle Smith, die wordt getraind door haar Nederlandse echtgenoot Erik de Bruin, behaalde op die afstand haar derde gouden medaille. Kirsten Vlieghuis en Carla Geurts bereikten de finale van de 800 meter vrije slag, die vannacht op het programma staat.

In navolging van de mannen plaatste de vrouwen-acht zich voor de roeifinale. Via de herkansingen drong ook de vrouwen-dubbelvier door tot de eindstrijd. Laurien Vermulst en Ellen Meliesie roeiden zich in de lichte dubbeltwee naar de halve finales.

Na twee nederlagen behaalde de vrouwenvolleybalploeg gisteren de eerste overwinning.