'Kabelbedrijf moet betaal-tv doorgeven'

AMSTERDAM, 25 JULI.Het Amsterdamse kabelbedrijf A2000 moet de betaaltelevisie-zenders van Nethold, Filmnet en Supersport door blijven geven zolang geen overeenstemming is bereikt over de hoogte van de doorgiftevergoeding. Dat heeft het Commissariaat voor de Media gisteren bepaald.

Het is de eerste keer dat het Commissariaat gebruik maakt van de bevoegdheid in de nieuwe Mediawet om bindende aanwijzingen te geven bij conflicten over toegang tot de kabel.

Het kabelbedrijf dreigde als gevolg van het conflict de doorgifte van abonneezenders per 1 augustus 1996 staken. Het Commissariaat heeft partijen opgedragen opnieuw te gaan onderhandelen over de vergoeding voor de doorgifte. Als partijen het niet binnen zes weken eens worden, dan kan het Commissariaat een aanwijzing geven over een redelijke prijs. Intussen moet A2000 de zenders blijven doorgeven voor de oude prijs, op straffe van een dwangsom van 50.000 gulden per dag.

Nethold is verheugd over de beslissing van het Commissariaat. Volgens mr. W. Moerer, de jurist van Nethold, wil A2000 de prijs voor doorgifte verviervoudigen. “We willen best praten over prijsverhoging, maar dit gaat te ver.”

Het Commissariaat voor de Media stelt in de uitspraak dat de prijs voor doorgifte berekend moet worden op basis van de kostprijsvergoeding plus een redelijke winstmarge. Volgens een woordvoerder van het Commissariaat weigert de kabelexploitant voldoende inzicht te verschaffen in de kostprijs van doorgifte, zodat niet kan worden nagegaan of de opgegeven winstmarge van zestien procent klopt. A2000 was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Het ministerie van Economische Zaken verricht op dit moment onderzoek naar de economische machtspositie van kabelexploitanten.