Jessica Gal snel naar huis

ATLANTA, 25 JULI. Jessica Gal is gisteren in het olympisch judotoernooi uitgeschakeld. Slechts twee partijen kwam de Europees kampioene in de klasse tot 56 kilogram in actie, ze verloor ze allebei. Na 8 minuten was het olympisch toernooi voor Gal voorbij. In de openingsronde had ze een bye, in de tweede ronde verloor ze van de Cubaanse Gonzalez, die uiteindelijk olympisch kampioen werd. In de herkansingen was Baton uit Frankrijk te sterk.

Jessica Gal is de jongere zus van Jenny Gal, die eergisteren brons won in de categorie tot 61 kilogram.

Duizenden uren trainingsarbeid teniet gedaan in slechts 8 minuten. “Dit is het dieptepunt in mijn carrière”, zei Gal. “Het enige dat ik hier gedaan heb, is verliezen. Dat was me ook zonder trainen gelukt.” Fysiek was Gal in orde. Ook judotechnisch mankeerde haar niets. Volgens bondscoach Cor van der Geest, ook haar clubtrainer, verkeerde ze zelfs in topvorm. “In de kwalificatiereeks tijdens de A-toernooien draaide ze moeizaam, omdat ze fysiek niet in orde was. Ze kon nog geen kip gooien, maar de laatste tijd liet ze iedereen weer stuiteren. Haar probleem is dat lichaam en geest niet in balans zijn.”

Het was opvallend hoe apathisch Gal gisteren op de mat stond. “Na de lange en slopende kwalificatie was ik te gebrand om het op de Spelen goed te doen”, zei Gal na afloop. “Ik moet een medaille halen, prentte ik mezelf in. Die gedachte was zo belangrijk geworden dat het tegen me is gaan werken.” (ANP)