Half miljard verlies in tweede kwartaal; Philips schrapt zesduizend banenDoor onze financiële redactie

EINDHOVEN, 25 JULI.Philips voert een ingrijpende reorganisatie door bij consumentenelectronica, waarbij 6.000 banen verloren gaan. Het bedrijf trekt daarvoor 800 miljoen gulden uit, waardoor Philips in het tweede kwartaal van dit jaar een verlies van bijna een half miljard gulden lijdt.

Dat heeft D. Eustace, de financiële man in het Philips-bestuur, vanochtend bekend gemaakt op een persconferentie. Het is voor het eerst sinds 1992 dat Philips in de rode cijfers is gekomen.

De koers van het aandeel verloor op de beurs aanvankelijk 6 procent nadat het verlies bekend werd, maar boekte uiteindelijk een dubbeltje winst op 48,50 toen beleggers hoorden over het banenverlies. De vakbonden toonden zich vanmorgen 'verrast' over de omvang van de reorganisatie bij Philips, die door hen wordt aangeduid als 'mini-Centurion'. De bonden hadden gerekend op een verlies van maximaal 4.000 banen.

Philips zucht onder een staking onder consumenten in Europa en Noord-Amerika, die weigeren consumentenprodukten te kopen, en onder toenemende druk op de verkoopprijzen in de winkels. In het tweede kwartaal maakte Philips opnieuw verlies in de consumentenelektronica: 40 miljoen, na een verlies van 52 miljoen gulden in de eerste drie maanden. Eustace:“Wij konden niet achteroverleunen en afwachten tot het beter zou gaan.”

De nieuwe reorganisatie heet: Changing the rules of the game, en moet de “eenzame positie van Philips als Europese producent” overeind houden tegenover de Japanse en Koreaanse concurrenten.

Het totale verlies van Philips in het tweede kwartaal is uitgekomen op 456 miljoen gulden. De netto winst van Philips uit bedrijfsactiviteiten (voor voorzieningen) zal dit jaar lager uitkomen dan in 1995, toen 2,7 miljard gulden werd verdiend, al verwacht Eustace wel herstel in de tweede jaarhelft.

Eustace wilde niet zeggen waar de banen zullen sneuvelen in het Philipsconcern, dat 274.600 medewerkers heeft, van wie 43.000 in Nederland. “Wij willen eerst de betrokken bedrijven en medewerkers zelf informeren.” Bij de onderdelen die worden getroffen werken volgens de laatste informatie in Nederland 1.200 mensen. Twee maanden geleden kondigde Philips al aan dat daar 200 banen zouden worden geschrapt. In de tv- en audio-activiteiten, die zijn gegroepeerd in de divisie Sound & Vision, treft de reorganisatie een op de zes werknemers. De reorganisatie komt naast een lopende herstructurering bij de Duitse probleemdochter Grundig, die eind vorig jaar in gang werd gezet om de verliezen van zo'n 300 miljoen gulden te stoppen.

De winst van Philips in het tweede kwartaal bedraagt zonder de voorziening voor de aangekondigde reorganisatie 304 miljoen gulden, dat is bijna een halvering ten opzichte van de vergelijkbare periode in 1995, toen Philips 583 miljoen gulden winst boekte.