Getuige proces Tadic zag afbijten lid

DEN HAAG, 25 JULI. In het proces tegen de Bosnische Serviër Dusko Tadic voor het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië, heeft een voormalige gevangene van het concentratiekamp Omarska gisteren verteld dat hij heeft gezien hoe een groep van tien Bosnisch Servische soldaten een man dwong de geslachtsdelen van een mede-gevangene af te bijten.

Halid Mujkanovic zegt in juli 1992 door een glazen tussendeur in een opslagloods van het kamp - een voormalige ijzerertsmijn - te hebben gezien hoe een gevangene die om veiligheidsredenen wordt aangeduid met de letter 'H', de handen van het slachtoffer moest vasthouden terwijl gevangene 'G' de opdracht kreeg om tussen zijn benen te gaan liggen en zijn geslachtsdeel af te bijten.

Mujkanovic zegt dat hij een verschrikkelijke schreeuw hoorde en dat toen hij weer durfde te kijken, 'G' opstond met bloed rondom zijn mond. Het slachtoffer, in de aanklacht tegen Tadic geïdentificeerd als Fikret Harambasic, zou daarna gedwongen zijn geweest een dode duif op te eten. Harambasic overleed kort daarna.

Mujkanovic werd uitvoerig door rechter Gabrielle Kirk-McDonald ondervraagd over de rol van Tadic daarbij. Mujkanovic, die achter een scherm getuigde uit angst herkend te worden, verklaarde Tadic herkend te hebben in de groep Bosnisch-Servische soldaten, die bij het incident stonden te joelen “alsof het een sportwedstrijd was”.

Tadic zou volgens de getuige in een camouflage-uniform tussen de andere soldaten hebben gestaan. Mujkanovic had - op de momenten dat hij had durven kijken - niet gezien dat Tadic betrokken was bij 'handelingen'. Hij had evenmmin Tadic opdrachten horen geven.

Het tribunaal is vanmorgen begonnen met het verhoor van getuige 'H' achter gesloten deuren. 'H' is de tweede getuige in het Tadic-proces die zonder de aanwezigheid van pers en publiek wordt gehoord. (AP, Reuter)