Gemeentelasten stijgen opnieuw

DEN HAAG, 25 JULI. De gemeentelasten stijgen dit jaar opnieuw fors. Dit blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de Consumentenbond naar de gemeentelasten. De lasten gaan gemiddeld met 7,6 procent omhoog.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door de rioolrechten (plus 11 procent), de reinigingsrechten (plus 7 procent) en de onroerend-zaakbelasting (plus 6 procent). Evenals vorig jaar wordt het parkeren gemiddeld 26 procent duurder.

De Consumentenbond onderzocht de belastingen en andere lasten en tarieven in gemeenten met meer dan twintigduizend inwoners. Uit dat onderzoek van de bond blijkt dat de landelijke verschillen groot zijn en blijven. Lelystad is met 1684 gulden voor een gezin van vier personen de duurste gemeente. In Putten is een dergelijk gezin met 552 gulden per jaar het goedkoopst uit. Andere dure gemeenten zijn Den Haag, Leiden, Hilversum en Enschede. Onderaan de ranglijst staan Katwijk, De Bilt en Oldebroek.

Trouwen is in Schiedam het goedkoopst: 69 gulden. In Rheden is het aanstaande echtpaar met 561 gulden het duurst uit. De prijs die voor een paspoort moet worden betaald, verschilt ook aanzienlijk per gemeente. Zo kost een paspoort in Arnhem 128 gulden en in Spijkenisse 62,90 gulden. De Consumentenbond pleit voor een landelijk tarief van 90 gulden, dat is wat nu gemiddeld voor het afgeven van een paspoort wordt berekend.

Gemeenten krijgen een deel van het geld uit het gemeentefonds van de rijksoverheid. De overige inkomsten komen uit specifieke uitkeringen en gemeentelijke belastingen. De Consumentenbond vreest dat gemeenten in de toekomst hun tarieven nog verder verhogen, nu in de komende drie jaar de uitkeringen van het rijk uit het Gemeentefonds met 351 miljoen gulden omlaag gaan. Ook is er een herverdeling van gelden op komst. De Consumentenbond verwacht dat de gemeenten de korting op hun inkomsten door een lastenverzwaring op de inwoners zullen verhalen.