Gasunie sleept in Israel belangrijke order binnen

TEL AVIV, 25 juli. Israel heeft gisteren de adviesopdracht voor de aanleg van het Israelische traject van de gaspijpleiding uit Egypte uitbesteed aan de Gasunie. De Nederlandse firma zal de supervisie over de uitvoering van dit belangrijke Israelische energieproject op zich nemen. Tevens maakt de Gasunie het bouwplan voor de leiding tussen Egypte en Haifa.

Zeven maatschappijen hadden ingeschreven op deze order voor de 250 kilometer lange gaspijpleiding, die de Gasunie volgens een aantal ingewijden een stevige basis verschaft om in de toekomst ook te worden betrokken bij belangrijke andere infrastructurele projecten op gasgebied die in Israel nog moeten worden uitgevoerd.

“Het is een prachtige ontwikkeling”, reageerden Nederlandse betrokkenen vanochtend in Tel Aviv. Het Israelische traject van de gaspijpleiding is onderdeel van de pijpleiding die van Port Saïd naar Haifa loopt.

Indien de pijpleiding naar verwachting over drie jaar gereed zal zijn kan Egypte jaarlijks voor een waarde van 250 miljoen dollar gas uit de olievelden bij Port Saïd naar Israel uitvoeren. AGIP en AMOCO hebben de aanleg van het Egyptische deel van deze gaspijpleiding door de Sinaï-woestijn op zich genomen.

Nauw bij dit gaspijpleidingproject betrokken kringen zeiden gisteravond dat het in de wacht slepen van deze “prestigieuze” adviesopdracht voor het Nederlandse bedrijf kan worden gezien als een resultaat van het bezoek dat premier Wim Kok begin dit jaar aan Israel heeft gebracht.

Volgens deze kringen gaat het om “een van de meest prominente projecten in het Midden-Oosten”. De nogal kille Israelisch-Egyptische vrede wordt door dit grote gasproject in economisch opzicht opgewarmd.

Vorige week sloten een Israelische ondernemer en twee Egyptische maatschappijen een contract voor de bouw van een olieraffinaderij bij Alexandrië ter waarde van 1,2 miljard dollar. De twee Egyptische maatschappijen hebben met zestig procent een meerderheidsaandeel in dit eerste grote Israelisch-Egyptische industriële project.

De minister van Nationale Infrastructuur, Ariel Sharon, heeft gisteren besloten Israelische en internationale ondernemingen een hoofdrol te laten spelen in de expansie van de Israelische gasindustrie. Om strategische redenen heeft Sharon besloten vanuit verschillende bronnen natuurlijk gas voor de naar energie hunkerende Israelische industrie te importeren.

Behalve Egypte worden in de verklaring die Sharon gisteren heeft laten uitgeven Qatar, Frankrijk, Duitsland en Georgië genoemd als de landen waarmee Israel in onderhandeling is. Sharon heeft gisteren opdracht gegeven haast met deze onderhandelingen te maken.

Kringen die bij de uitbesteding van de Israelische order aan de Gasunie waren betrokken zeiden gisteren dat de bemoeienis van minister Sharon in het op gang brengen van het gasproject duidelijk is.

Ondertussen heeft ook Unilever onlangs een regionaal hoofdkwartier in Israel geopend. Deze multi-national heeft besloten voor een waarde van 70 miljoen dollar in de Israelische economie te investeren. De voorzitter van de raad van bestuur van Unilever, M. Tabaksblatt, bracht vorige week een bezoek aan Israel.

    • Salomon Bouman