Frankrijk lonkt naar Deutsche Telekom

PARIJS, 25 JULI. De nationale telecommunicatiemaatschappijen van Frankrijk en Duitsland overwegen een belang te nemen in elkaars aandelenkapitaal. Dat zou moeten gebeuren in het kader van de privatisering van beide bedrijven.

Hoe groot de belangen moeten zijn en wanneer de kapitaalsvervlechting moet plaatshebben, kon de betrokken Franse minister François Fillon (Transport) nog niet zeggen. France Telecom en Deutsche Telekom kennen elkaar ook al van het samenwerkingsverband Atlas dat zij samen met hun Amerikaanse branchegenoot Sprint hebben gesloten.

France Telecom moet in januari 1997 naar de beurs. De Franse staat wil met 51 procent meerderheidsaandeelhouder blijven. Verder wil Parijs nog eens 10 procent van de stukken voor het personeel apart houden. Deutsche Telekom krijgt volgens de plannen van Bonn in november 1996 een notering aan de beurs.

De gedeeltelijke privatisering van France Telecom, die vooral onder de 150.000 medewerkers verzet opriep, werd woensdag definitief bekrachtigd door de Constitutionele Raad, die een protest van de hand wees. De verkoop van het staatsbedrijf moet France Telecom gereed maken voor de liberalisering van de telefoonmarkt in de Europese Unie begin 1998.

Minister Fillon stelde dat de telefoonprijzen in Frankrijk verder omlaag zullen gaan. Begin deze maand werden de tarieven voor interlokale en internationale gesprekken ongeveer 20 procent goedkoper. Ook de kosten voor lokaal telefoonverkeer zullen omlaag gaan.

Op termijn moeten de vaste lasten van de abonnee de installatiekosten dekken. Het operationele bedrijf dient op de gespreksinkomsten te draaien. Verder zal de druk op de kosten toenemen als het monopolie van France Telecom afloopt. (AFP, DPA)