Eurotunnel verwacht pas in herfst akkoord

LONDEN, 25 JULI. Eurotunnel, de Brits-Franse onderneming die de spoortunnel onder Het Kanaal beheert, verwacht pas in de herfst een overeenkomst te kunnen sluiten met de banken over haar enorme schulden. Dat is op te maken uit een intern memo die het personeel heeft ontvangen van de Britse co-directeur, Alastair Morton. De Franse directeur Patrick Ponsolle liet tijdens de aandeelhoudersvergadering vorige maand nog weten dat het akkoord al eind deze maand rond zou moeten zijn.

Morton heeft laten weten dat hij zal opstappen zodra er een akkoord is. “Als we een overeenkomst met de banken hebben bereikt, zit mijn werk er op. De Kanaaltunnel is gebouwd en verzorgt een substantieel en groeiend deel van het vervoer”, luidde zijn toelichting in een woensdag uitgegeven verklaring. Daarin rept Eurotunnnel evenwel niet over de onderhandelingen met de banken.

Uit het memo blijkt evenwel dat Morton, die formeel tot oktober onder contract staat, inderdaad aanblijft tot de herfst, aldus een medewerker van Eurotunnel. Dan ook pas komt zijn opvolger, Robert Malpas, nu nog lid van de raad van commissarissen, bij het bedrijf. De betrokken medewerker stelde dat het akkoord in de herfst waarschijnlijk nog alleen op hoofdlijnen zal zijn gesloten. “De verdere invulling komt pas op een later tijstip aan de orde.”

Tegenover verslaggevers verklaarde Morton woensdag zich niet te willen uitspreken over de duur van de onderhandelingen met de banken. Hij zei alleen te hopen dat de gesprekken zo spoedig mogelijk worden afgerond en in elk geval vóór het einde van het jaar.

Eurotunnel heeft een voorstel gedaan dat nu door de banken wordt bekeken, aldus Morton. Over de inhoud van het voorstel wilde hij geen mededelingen doen.

Eurotunnel heeft bij elkaar bij ongeveer 225 banken schulden uitstaan.De onderhandelingen met de banken slepen zich voort nadat Eurotunnel zich vorig jaar september gedwongen zag de rentebetalingen op de schulden van 8 miljard pond (21 miljard gulden) op te schorten. (ANP, AFP)