EU en VS in de clinch over Iran

ROTTERDAM, 25 JULI. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren gezegd dat hij inmiddels door het Congres aanvaarde wetgeving zal tekenen die voorziet in de bestraffing van buitenlandse bedrijven die minstens 40 miljoen dollar per jaar steken in de energiesectoren van Iran of Libië.

Daarmee heeft hij de betrekkingen met de EU, Japan, Canada en Mexico opnieuw op scherp gesteld. Vorige week raakten die relaties al onder druk toen het Amerikaanse Congres de Helms-Burton wet aanvaardde. Die beoogt buitenlandse bedrijven te straffen die zaken doen op Cuba en met name geld verdienen aan bezittingen die ooit door Fidel Castro werden onteigend. Clinton stelde de inwerktreding van die wet met een half jaar uit.

“Het blijft voor ons onaanvaardbare wetgeving”, zei een EU-woordvoerder gisteren in Brussel over de Amerikaanse wet inzake handel met Iran en Libië. “Wij zullen onze belangen verdedigen.” Minister van Mierlo (Buitenlandse Zaken) noemde het aspect dat Amerikaanse wetgeving verstrekkende gevolgen heeft voor buitenlandse investeerders 'principieel onaanvaardbaar'.

Intussen stelt de Europese Commissie eigen wetgeving voor die tot doel heeft de negatieve gevolgen van de Helms-Burton wet voor Europese bedrijven te neutraliseren. Zulke wetgeving, die nog de goedgekeurd moet worden, zou Europese bedrijven verbieden zich te plooien naar de Amerikaanse wensen.