Eindsprint bezorgt vrouwen-acht finaleplaats

ROTTERDAM, 25 JULI. Nederland is zowel in het konings- als het koninginnenummer van het olympisch roeien vertegenwoordigd. Gisteren kwalificeerde ook de vrouwen-acht zich voor de finale van zondag.

Nederland kwam op de tweede dag van de herkansingen op drie finaleplaatsen. Behalve de vrouwen-acht kwam ook de vrouwen-dubbelvier in de eindstrijd. De Holland Acht had zich maandag al verzekerd van de race om het goud. Laurien Vermulst en Ellen Meliesie roeiden zich in de lichte dubbeltwee naar de halve finales.

Het Nederlandse kampement aan Lake Lanier werd gisteren, na een ochtend vol spanning, overspoeld met vijftien gelukkige vrouwen. Ze straalden en over en weer werd gekust en geknuffeld.

Toch heeft vooral de acht nog heel wat om aan te werken. In de herkansing met zes ploegen voor vier finaleplaatsen was de start opnieuw dramatisch slecht. Na 500 meter lag het octet Van Koert, Boelen, Van der Velden, Westerhof, De Jong, Knaven, Appeldoorn en Van Schilfgaarde vier seconden achter. Onthutsend voor de coaches, die in het trainingskamp hard aan de start hadden gewerkt. Assistent-coach Dilo Kruyswijk: “In de training voeren ze bij tegenwind even snel als nu met meewind. Onvoorstelbaar.” “Om een hartkwaal van te krijgen”, vond stuurvrouw Jissy de Wolf. Door een sterke eindsprint eindigde Nederland toch nog als derde, genoeg voor een finaleplaats.

“Ik liet de tussensprint eerder dan normaal inzetten”, analyseerde De Wolf. “We rukten op naar de derde plaats, maar de anderen kwamen steeds terug. Ik bleef sprintjes aangeven.” Slagroeister Muriel van Schilfgaarde had gehoopt de eindsprint niet nodig te hebben. “Als we goed zouden liggen, konden we krachten sparen voor zondag. We hadden de eindsprint wel degelijk nodig om derde te worden.” Bondscoach Kris Korzeniowski zei na afloop van de wedstrijden hoofdpijn van de acht te hebben gekregen. Toch meende hij dat de formatie wel degelijk kans maakt op een medaille in de eindstrijd. “Als ze beter van start gaan, behoort een podiumplaats zeker tot de mogelijkheden”, aldus Korzeniowski.

De dubbelvier van Eijs, Van Driel, Penninx, Van Nes roeide in de herkansing zelfbewust naar de tweede plaats achter Denemarken. Van Nes en Eijs douchten zich na de race snel en doken onmiddellijk het bed in. Voor hen was er geen tijd om te relaxen, want vandaag moeten ze in de dubbeltwee, de discipline waarin ze vice-wereldkampioen zijn, de halve finale roeien.

Laurien Vermulst en Ellen Meliesie wonnen met overmacht de herkansing lichte dubbeltwee.

“Het liep uitstekend”, zei Vermulst. “In het laatste stuk konden we zelfs naar een lager tempo gaan.”